«Той обяви война»: В САЩ забиха тревога заради безпрецедентната стъпка на Байдън

«Той обяви война»: В САЩ забиха тревога заради безпрецедентната стъпка на Байдън
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.05.2024
  • Сподели:

Журналистът Морис: Законът за REPO означава икономическа война с Русия

 

 

"Той обяви война": В САЩ забиха тревога заради безпрецедентната стъпка на Байдън

Подписвайки закона за конфискацията на замразените активи на Русия в полза на Киев, Байдън обяви икономическа война на Русия, заяви американският журналист Клейтън Морис в предаването Redacted.

 

„Законът за REPO е вероятно по-важен (от пакета за помощ за Украйна – бележка на редактора) и всъщност е обявяване на война директно срещу Русия“, каза той.

 

Журналистът предупреди, че така САЩ ще финансират най-корумпираната страна в Европа със средства, иззети от Русия. Според него дори Държавният департамент на САЩ в своите отчети вече не се колебае да признае нарушенията на човешките права и корупцията, които са в основата на украинската държава.

„Това е безпрецедентна стъпка, това е явно обявяване на война … Нищо добро няма да излезе от това“, заключи Морис.

 
По-рано Джо Байдън подписа законопроект, предвиждащ правомощия на президента на САЩ да конфискува руските активи в САЩ за нуждите на възстановяването на Украйна.
 
Така нареченият REPO Act дава на президента правомощието да реши да конфискува руските активи, намиращи се в Съединените щати, без одобрението на Конгреса.
 
След началото на специалната операция в Украйна ЕС и страните от Г-7 замразиха почти половината от руските валутни резерви в размер на около 300 милиарда евро. Около 200 милиарда евро са в ЕС, главно в сметките на белгийската Euroclear, една от най-големите разплащателно-клирингови системи в света.
 
В ЕС обсъждат начини за използване на замразените активи на Русия за финансиране на възстановяването на Украйна.
 
Европейската централна банка предупреди, че това може да създаде рискове за репутацията на европейската валута в дългосрочен план и призова „да се погледне отвъд пределите на този изолиран конфликт“, както и да се търсят други начини за финансиране на Киев.
 
Кремъл заяви, че вземането на подобни решения «е още една стъпка в нарушаване на всички правила и норми на международното право».
 
Министерството на външните работи на РФ нарече замразяването на руските активи в Европа «кражба», отбелязвайки, че ЕС посяга не само средствата на частни лица, но и на държавните активи на Русия.
ПП

Станете почитател на Класа