Икономическият крах ще забави революцията на електромобилите, но не задълго

Революцията на електрическите превозни средства, която според повечето проучвания продължава да придобива все по-големи мащаби, е изправена пред една от най-големите заплахи, откакто електромобилите започнаха да навлизат на пазарите през миналото десетилетие, пише Bloomberg.

Появата на коронавируса в края на декември парализира ключови части от китайската икономика. До началото на март вирусът се разпространи в Европа и САЩ. На 9 март цените на петрола се сринаха. Когато пазарите се сгромолясаха, правителствата от Италия до САЩ предприеха драстични мерки - от заключване на цели държави до забрана на пътуванията и обявяване на извънредни положения. Централните банки по света намалиха лихвените проценти и обещаха да купуват облигации в опит да запазят икономиката.

„Събитията през последната седмица значително увеличиха вероятността глобалната икономика да изпадне в рецесия в отговор на скока в новите случаи на заразени с COVID-19 в световен мащаб, както и заради свързаните с тях прекъсвания и агресивната пазарна разпродажба“, заяви Бен Мей от Oxford Economics.

Електрификацията е тук, за да остане, както гласи конвенционалната мъдрост, но тези събития са лоша новина за индустриите, които се стремят да наклонят везните в полза на електромобилите през тази година.

„Хората не купуват автомобили в момента“, посочва Рам Чандрасекаран от Wood Mackenzie. „Кой ще излезе и ще направи големия скок, като каже, че ще си купи нов електромобил, когато никога преди не е притежавал електрическа кола?“, казва той. 

Глобалният пазар на автомобили ще бъде силно засегнат от икономическото свиване, смятат анализатори от BloombergNEF, което ще доведе до негативни последици за продажбите на електрически превозни средства и производствения капацитет при батериите. Данни на BNEF показват, че общите продажби на автомобили са спаднали с 44% в Китай през януари и февруари спрямо същия период през 2019 г. и с 18% в Южна Корея, две от страните, засегнати най-силно от пандемията от коронавирус.

 

Продажбите на електромобили, които се увеличават през последните години, са чувствителни към моделите на по-широкия пазар на автомобили. Все още се очаква продажбите в Европа да нараснат с 50% спрямо миналата година, а продажбите в Китай могат да изтрия ръста и дори да се насочат към свиване, ако възстановяването от вируса се забави.

 

Производители на автомобили като Volkswagen, Geely и General Motors инвестираха вече милиарди долари в електромобилите, като през тази година все още се очакват нови предложения. В Европа и Китай строгите регулации ще продължат да тласкат пазара напред. Понастоящем Volkswagen пуска новия хечбек ID.3 и ще предложи компактен SUV (sport-utility vehicle) близнак по-късно тази година, който ще се продава в Европа, Китай, докато американският концерн Ford изкарва Mustang Mach-E по-късно тази година.

"Ние имаме ясен ангажимент да станем въглеродно неутрални до 2050 г. и няма алтернатива на нашата стратегия за електромобили, с която да постигнем това", заяви Майкъл Джост, ръководител стратегия във Volkswagen пред журналисти на 12 март. Спадът на петролните цените е „един от онези спадове, които продължават един месец, или няколко месеца или може би една година “, казва той, но в дългосрочен план петролът няма да поевтинее повече.

Особено в САЩ евтиният петрол би могъл да насърчи някои потребители да купуват превозни средства с двигатели с вътрешно горене. „Това със сигурност е лоша новина за всяко електрическите превозни средства, ако спадът в цените на бензина се задържи за няколко месеца“, смята Марк Уейкфийлд от AlixPartners.

 

 

Beijing Electric Vehicle Co., най-големият производител на електромобили в Китай, заяви в началото на март, че няма планове да коригира стратегията си за производство или продажби спрямо колебанието на цените на петрола. Звеното на компанията за електромобили се фокусира върху преодоляването на епидемията и устойчивото възобновяване на работата.

В Китай, най-големият пазар на електрически автомобили в света, субсидиите доведоха до удвояване на продажбите им през 2018 г. Частичното оттегляне на субсидиите миналата година доведе до забавяне, но продажбите продължиха да нарастват с двуцифрени темпове. Консултантът CRU Group наскоро намали прогнозата си за продажби през 2020 г. до 1,35 милиона броя, от 1,5 милиона броя, поради икономическото въздействие от разпространението на коронавируса в страната.

Колин МакКерахър, анализатор в BloombergNEF, заяви, че очаква продажбите на електромобили да нараснат в Европа през тази година въпреки свиването на общия пазар на автомобили.

Електрическите превозни средства струват с 50% до 70% повече от конвенционалните автомобили, но се очаква цената им да намалее през следващите години, тъй като технологията на литиево-йонните батерии се развива и производителите увеличават производството. При сегашните темпове анализаторите изчисляват, че цената на електрическите превозни средства ще започне да съответства на цената на автомобилите с двигатели с вътрешно горене още през 2023 г.

Аспарух Илиев, редактор Миглена Иванова

Станете почитател на Класа