Хем фалити на малки ВЕИ-та заради държавата, хем милиарди повече за ток

Обективно погледнато, с последните промени в закона малките производители във ВЕИ сектора пострадаха много лошо. Тази теза изказа енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Тасев направи коментара след репортаж на bTV, в който беше показано как през години държавата променя условията на играта по отношение на ВЕИ-тата. В началото, около 2008 година, е било възможно да се продава зелен ток на около седем пъти по-висока цена, отколкото сега (над 70 стотники за киловатчас до 10 стотинки за киловатчас). Точно тези сваляния удрят сериозно по малките производители, които имат разчет на инвестицията и са взели кредити от банките, като са ипотекирали всичко, което имат, за да направят фотоволтаичната централа.

Проблемът е, че някои от ВЕИ-тата, не всички, се възползваха в пълна мяра от преференциалната цена, без да декларират получената европейска помощ. Затова и има наказателна процедура от ЕК, т.е. България ще трябва да връща пари. Те ще са повече, отколкото ще бъде спестено с новите мерки за ВЕИ-тата, посочи Тасев.

Илюстрирана е много добре народната мъдрост „За кокошка няма прошка, за милиони няма закони", каза Васил Велев от АИКБ. Той заяви, че малките ВЕИ-та сега ще трябва да предоговарят кредити с банките. Велев припомни информация, изнесена от Патриотичния фронт, че само за месец в последния възможен момент са присъединени няколко десетки ВЕИ-та. Към едно ЕРП имало присъединени над 40 ВЕИ-та в последния ден, в който се брои по-висока преференциална цена. Това не може да стане без корупционен елемент, сигурен е Велев.

Големият проблем у нас не са законите, а контролът. Как за два месеца бяха регистрирани 950 мегавата ВЕИ от нашата администрация, която е считана за доста бавна, попита риторично Атанас Тасев. Тези нарушения са много тежки, защото оказват влияние върху цената, добави той. Над 200 млн. лева годишно плащаме повече поради тези нарушения с преференциалните цени, каза Велев. Всички тези ВЕИ-та трябва да са на свободния пазар и да продават там, добави той. А според Атанас Тасев цената на „административната грешка" е 8,5 млрд. лева за целия ценови период от седем години.

На въпрос дали същото ще стане с централите, ползващи животински тор, Велев лаконично каза, че ще се окаже, че има повече произведен ток от тор, отколкото крави има в България. Доказали сме, че щом има преференция, има злоупотреба, заяви той.

Станете почитател на Класа