Киър и Египет се свързват с подводен газопровод

Киър и Египет се свързват с подводен газопровод
  • Автор:  classa
  • Дата:  
    20.09.2018
  • Сподели:

Кипър и Египет ще се свържат с директен подводен газопровод. Междудържавното споразумение за изграждането му се подписва днес в Никозия от енергийните министри на двете страни. Бъдещото съоръжение ще даде възможност за първия износ на природен газ от Източното Средиземноморие към ЕС.

Междудържавното споразумение между Кипър и Египет е първото подобно транснационално газово споразумение в Източното Средиземноморие, в съответствие със стандартите на ЕС. То дава политическа, правна, техническа и финансова рамка за изграждането на подводния тръбопровод, който ще свърже първото кипърско газово находище „Афродита" с терминал за втечнен газ в Египет, на разстояние от около 100 километра. По предварителни оценки изграждането на съоръжението ще струва до 1 млрд. евро.

Бъдещият газопровод е много важен за експлоатацията на кипърските газови находища и цялостното енергийно развитие на Източното Средиземноморие, като се явява част от изграждания коридор от различни инфраструктури за доставка на газ от региона за Европейския съюз. След преработката му в Египет кипърският природен газ от находището „Афродита" ще може да се изнася за ЕС и да допринесе за енергийната независимост и сигурност на Европа. Преговорите и сключване на търговско споразумение все още предстоят.

Напрежението в региона се засилва от Турция, която оспорва газовите сондажи на Кипър като „едностранни" действия, нарушаващи правата и интересите на Турция и кипърските турци за общите природни ресурси на острова. От началото на юни първата турска сондажна платформа „Фатих" („Завоевател") е в Анталия с готовност да започне първия турски сондаж за газ в Средиземно море.

До два месеца американската компания „ЕксонМобил" ще започне своите проучвателни сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър.

Станете почитател на Класа