Румънската Трансгаз предлага увеличение на доставките

Румънската газова компания „Трансгаз" е предложила да увеличи доставките на синьо гориво за Унгария и България в опит да избегне глоба. Това съобщиха европейските антитръстови регулатори, предава Reuter.

Европейската комисия (ЕК) започна проверка миналата година по подозрения, че „Трансгаз" вероятно ограничава износа на синьо гориво към други държави от ЕС.

Стратегията на ЕК да изгради единен енергиен пазар зависи от разрешаването на трансграничните продажби на газ. Тази година тя принуди и руската „Газпром" да промени структурата на ценообразуването си и да разреши на конкуренти да имат по-сигурни позиции в Европа.

Предложението на „Трансгаз" включва увеличение на количествата за износ от 0,1 млрд. кубични метра до 4 млрд. кубични метра годишно за Унгария и България, без да допуска дискриминация между вътрешните мита и тези за износ и без да възпрепятства експорта.

Европейският регулатор посочва, че предложението ще е в сила до края на 2025 г. Страните ще имат 4 седмици, за да дадат обратна връзка по предложението на „Трансгаз".

Румъния е третият най-голям производител на природен газ в ЕС, след Холандия и Великобритания.

Станете почитател на Класа