Сурови истини за предприемачеството

Всеки бизнес има предизвикателства, но повечето хора са склонни сами да научават как да се справят. Често по трудния начин. Няма как да не сте чували фразата „Иска ми се да знаех това, когато започвах". Е, няма нищо срамно да питаш, за да не губиш енергия и ресурси по пътя към целите си. Затова и в последните години стана модерно менторството. Но то е нищо повече от съвременен термин за нещо, което предците ни са формулирали с мъдростта „Не питай старило, питай патило". Бизнес средата доста се е променила оттогава, но има някои универсални съвети, които почти всеки ментор дава на тези, които търсят помощ. Ето и някои от тях.

Времето е
по-ценно от парите

Не правете грешката да се откажете от живота си, докато не постигнете целите си. През цялото си предприемачество ще печелите различни суми пари и ще постигате различни резултати. Но никога няма да имате различни времена. Всеки ден има само 24 часа. Ценете времето си.

Ако не харесвате нещо
в работата си, променете го

Вероятно имате по-голям контрол над ситуацията, отколкото смятате. Не очаквайте всеки ден да е цветя и рози. Предприемачеството е трудно, но така и трябва да бъде. Ако все пак има части от вашата работа, които особено не ви харесват, говорете с някого за това и обмислете решения, които да подобрят ситуацията. Не свиквайте с нещата, които ви притесняват или напрягат, защото това е пагубно за целия бизнес.

Не се втурвайте с главата напред

Когато се сблъсквате със сложен проблем, не се опитвайте веднага да го разрешите.
Първо, изяснете фактите. Второ, определете крайния резултат, който търсите. Трето, дефинирайте конкретно проблема, който смятате, че се опитвате да разрешите. Четвърто, пробвайте се да формулирате най-малко пет алтернативи за решаване на проблема. Тогава и само тогава можете да се заемете със ситуацията.

Не знаете, колкото си мислите, че знаете

Търсете съвети от хора, които са минали по пътя ви преди вас. Говорете с други предприемачи, с други ръководители. Гледайте и слушайте онези, които са около вас. Имате много да учите.

Научете се как
да преговаряте

Независимо дали говорите със служители, клиенти, продавачи, всеки разговор е преговори, дори и да не изглежда така на пръв поглед. И през цялото време усъвършенствайте това умение.

Има повече от един път
към успеха

Не се страхувайте от промяната. Посрещайте я с отворени обятия. Доста неочаквани неща ще се случат по време на предприемачеството ви. Вашето пътуване до успеха има много пътища. И никога няма да разберете как ще се почувствате в даден момент, докато този момент не настъпи.

Бъдете активни

Упражненията подобряват както паметта, така и мисловните умения – и двете са важни за предприемаческите умения. Останете активни през годините, като правите някакъв вид упражнения всяка седмица. Може дори да откриете, че развивате най-добрата си стратегическа мисъл, докато се упражнявате.

Четете

Бил Гейтс чете един час всяка нощ и пише бележки в периферията на всяка книга. Четете колкото се може повече – книги, блогове, списания, вестници. И не само нещата, които се отнасят за вашия бизнес.
Вие сте единственият, който контролира работата и живота си. Независимо колко далече или близо сте до постигането на целите си, наслаждавайте се на пътуването до тях.

Станете почитател на Класа