Bloomberg: България диверсифицира газовите си доставки през Егейско и Черно море

България може да вземе участие в построяването на нов терминал за втечнен природен газ на гръцкото пристанище Александруполис на Егейско море, за да диверсифицира енергийните си доставки. Това казва министърът на енергетиката Теменужка Петкова в интервю за Bloomberg.

По думите на Петкова София и Атина планират да пуснат в експлоатация и тръбопровод, който да свърза преносните мрежи на двете страни. Чрез връзката ще може да се изпраща газ към България от бъдещия терминал за втечнен природен газ, от който държавата ще притежава една пета, допълни още тя.

 

https://www.investor.bg/images/photos/0272/0000272047-article3.jpg

 

Друг проект за газопровод на стойност 2,8 млрд. лева, свързващ Черно море със Сърбия, се очаква да пренася гориво, идващо от „Турски поток“.

„Терминалът в Александруполис ще ни даде достъп до доставки на втечнен природен газ от САЩ, Катар и Алжир, които ще бъдат пренасяни до България посредством интерконектора“, посочи Петкова.

 

http://clubz.bg/sites/default/files/styles/large/public/field/image/%D0%93%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F%20%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B4.jpg?itok=ACgQ9LS7

 

България, която внася целия си газ от Русия, търси нови източници на доставки, след като през 2009 г. спор между Русия и Украйна доведе до спиране на газоподаването от Москва. На свой ред руските власти се опитват да заобиколят територията на Украйна с изграждането на алтернативни газопроводи като „Северен поток“ и „Турски поток“.

България вече е свързала своята преносна мрежа с тази на Румъния, като се работи по подобни връзки и с Гърция, Сърбия и Турция.

Финансирането за газопровода с Гърция на стойност 220 млн. евро вече е осигурено и плановете за строеж са в ход. Връзката ще даде на страната ни достъп до азерски газ чрез Трансадриатическия газопровод (ТАР) от Южния газов коридор, който доставя „синьо гориво“ от находището „Шах Дениз“ 2.

По думите на Петкова българският газов оператор „Булгартрансгаз“ има сключен договор за доставката на 1 млрд. куб. м газ – една трета от годишното потребление на страната, с азербайджанската компания SOCAR.

България също така планира да развие газова платформа за търговия, чрез която да се осъществяват доставки за балканския регион на гориво от Черно море, където съвместно предприятие между Total SA, OMV AG и Repsol SA добива нефт и газ в дълбоки води, а Royal Dutch Shell Plc проучва друг черноморски блок.

Друг източник на гориво за бъдещата газова борса е и „Турски поток“. По думите на Петкова обаче правителството все още не е получило официално потвърждение от „Газпром“, че маршрутът ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия, както преди това съобщи руският в. „Комерсант“.

Станете почитател на Класа