Горанов: България е готова да плати наведнъж за изтребителите F-16

Горанов: България е готова да плати наведнъж за изтребителите F-16
  • Автор:  classa
  • Дата:  
    13.07.2019
  • Сподели:

България има готовност да плати наведнъж сумата по сделката за изтребителите F-16, в понеделник предстои извънредно заседание на Министерския съвет за актуализация на бюджета. Това каза в ефира на Радио „Фокус" министърът на финансите Владислав Горанов.

 

Той подчерта, че фискалният резерв е в достатъчно добри равнища и страната ни ще може да си позволи да плати сделката накуп. „Сумата, която трябва да платим по договора за закупуването на новото въоръжение за българската армия, е значителна. Плащането, което трябва да се осъществи накуп, съгласно разговорите ни с американската страна, е за около 1,2 млрд. долара, които в целия си обем не са разчетени в Закона за държавния бюджет. В този смисъл планираме в понеделник на извънредно заседание да разгледаме вече сключените договори между българската и американската страна, като ги предложим на Народното събрание за ратификация. Успоредно с това планираме да предложим актуализация на Закона за държавния бюджет, за да увеличим разходната част и да осигурим необходимото финансиране за този проект", обясни министърът на финансите.

 

Владислав Горанов допълни, че физическата доставка на новата техника се очаква да бъде през 2023 година. Страната ни работи и по още два проекта, свързани с придобиването на нови способности – на сухопътните войски и на флота, каза още той.

 

Финансовият министър увери, че България има пари за сделката с първите осем изтребители и за придобиването им няма да взима заеми.

Станете почитател на Класа