Горанов: Нито една държава не е обедняла с еврото

Горанов: Нито една държава не е обедняла с еврото
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    23.02.2020
  • Сподели:

Финансовият министър Владислав Горанов коментира влизането на България в чакалнята на еврозоната пред Диана Найденова в рубриката „Карай направо" по NOVA.

„Тези, които в момента развяват знамената като депутата Гечев направиха така, че преди да има валутен борд левът рязко се обезцени. Именно поради страховете, с които в момента българските граждани са манипулирани, си заслужава да продължи дебатът за еврото", коментира финансовият министър.

"Ние сме тръгнали към евторо в момента, в който сме се присъединили към ЕС. Тук въпросът е по-скоро има ли причина за притеснения. Отговорът е не, защото не само промените в законодателството, а и ясният мандат на българския парламент е, че България ще се присъедини, когато и да стане това, към еврото с курса, който действо във момента", добави той.

„Нито една държава, която се е присъединила към еврото, не е обедняла заради еврото. Напротив, в последно присъединилите се държави веднага, след присъединяването към еврото се забеляза рязко подобряване на икономическото състояние на тези държави и това е логично", коментира Горанов.

Що се отнася до скандалите в хазарта, Горанов отхвърли обвиненията, че законът е позволявал операторите да не плащат необходимата такса.

„Законът е прилаган грешно през цялото време в съглашателство между Комисията и съответните хазартни оператори. Те са декларирали каквото им се е искало, а Комисията е приемала каквото те са декларирали", заяви Горанов.

„Редовно сме виждали отчетите по начина, по който са декларирани", каза Горанов и отхвърли да е знаел за нарушаването на закона. Той допълни, че вече се претендират около 700 млн. лева с лихвите. Това са актовете, издадени от Комисията по хазарта.

„Не съм търкал билетчета на късмета. Наблюдавал съм много хора и съм ги съжалявал как зареждат гориво за 10 лева, а купуват билетчета за 30 лева. Може би затова се обединихме около предложението на г-н Симеонов да се опитаме да се ограничи достъпа до това", заяви Горанов.

Горанов отговори на критиките на опозицията и на президента, че българите са най-бедните.

„Ако погледнем числата, държавата се развива изключително успешно. Доходите растат с двуцифрени размери, средните доходи вече надхвърлят 1300 лева. Когато стартира този мандат, средната заплата беше около 880 лева. Има много показатели, които опровергават тезата, че държавата е в криза и институциите не работят".

Станете почитател на Класа