САЩ са дестинация №1 за чуждите инвеститори в бизнес имоти

Чуждестранните инвеститори посочват пазара на бизнес имоти в САЩ за избор номер 1 за вложения тази година и считат страната за най-добра възможност за повишаване на цените, сочи годишното проучване на базираната във Вашингтон Асоциация на чуждестранните инвеститори в имоти (AFIRE), цитирано от сайта investor.bg.
Като инвестиционна цел в сектора на имотите през 2011 г. САЩ привличат четири пъти повече гласове от класираната на второ място Великобритания, показва проучването, цитирано от финансовия сайт Moneycontrol.com.
Германия се нарежда на трето място, а Китай напредва до четвърто от пето миналата година. Франция пада до петата позиция, след като миналата година делеше третата с Германия.
Сред развиващите се пазари Бразилия измества Китай като първи избор за инвестиция на пазара на имоти тази година. Китай е на второ място, откъдето измества Индия.
Виетнам, който миналата година не присъстваше в класацията, се нарежда на четвърто място, откъдето измества Мексико, което отива на пето, сочи проучването. Русия, която през последните две години се нареждаше сред петте топразвиващи се пазара, пада до десета позиция.
Около 65% от анкетираните посочват, че САЩ предлагат най-добрата възможност за повишаване на цените на имотите, далеч повече от 10-те процента, които класират Китай на второ място.
„С отслабването на страховете за повторна рецесия инвеститорите стават по-ентусиазирани за перспективите пред американската икономика и се прицелват към възможности за инвестиции в имоти в САЩ“, обяснява причините за първото място на САЩ Джеймс Фетгатер, изпълнителен директор на асоциацията.
Изборът на типа имоти обаче разкрива, че инвеститорите не са оптимистично настроени относно скорошно възстановяване на трудовия пазар в САЩ. Чуждестранните инвеститори посочват на първо място сгради с апартаменти, на второ – търговски площи, и на трето – хотели. Офисите, които по принцип са фаворит сред институционалните инвеститори, се нареждат едва на четвърто място, следвани на опашката от индустриалните площи.
Участниците в проучването притежават имоти на стойност над 627 млрд. долара в глобален мащаб, включително 265 млрд. долара в САЩ.
Около 72% от анкетираните посочват, че планират да увеличат инвестициите в Щатите през 2011 г.
През последната година американските инвеститори фокусираха вложенията си във внимателно подбрани, стабилни пазари, като чуждестранните инвеститори, изглежда, също са имали подобно отношение, сочи проучването.
Ню Йорк и Вашингтон получават близо четири пъти повече гласове от Бостън, който е на трето място. „Фокусът наистина е върху Ню Йорк и Вашингтон, а не върху цялата страна. Все още не се хвърлят върху голяма част от пазара“, посочва Фетгагер.


Полсън загуби 1 млн. долара от продажбата на дом във Вашингтон

Малцина знаят по-добре от бившия финансов министър на САЩ Хенри Полсън как кризата в американската икономика засегна цените на имотите.
Като един от топикономическите съветници на бившия президент Джордж Буш, Полсън изигра водеща роля в борбата със спада на жилищния пазар в САЩ и последвалата остра финансова криза, до която той доведе.
Миналата седмица обаче нещата преминаха на лична основа, пише Ройтерс.
Полсън продаде своето жилище с три спални в един от престижните квартали във Вашингтон на цена, с близо една трета по-ниска от първоначално исканата и с над 1 млн. долара по-малко, отколкото той бе платил за него преди повече от четири години.
Полсън продаде луксозната си вила в близост до Националната катедрала „Св. Петър и Павел“ на 21 декември за 3,25 млн. долара. През април той бе обявил за продан имота за 4,6 млн. долара, като впоследствие бе намалил цената на 4,15 млн. долара. Изданието цитира правителствени документи, според които той е купил имота през август 2006 г. за 4,3 млн. долара.
Полсън явно е повлечен от вълната от ценови спадове, която засегна множество продавачи в страната. Имотите обаче са силно зависими от локацията и финансистът бе засегнат много по-тежко в сравнение със своите съседи, пише изданието.
Стойността на неговия имот се понижи с 24,4% през периода, в който той беше собственик. В национален мащаб цените паднаха с 29,3% за същия период, сочат данни на CoreLogic. Според компанията Santa Ana обаче в неговия квартал понижението е едва 5,6%.
„Може всъщност финансовият министър да е платил прекалено много за своя дом“, коментира Ричард ДеКейзър, икономист в Parthenon Group. Тази загуба обаче се очаква да не изиграе съществена роля върху личното богатство на Полсън, което към 2008 г. се оценяваше на около 700 млн. долара.
Преди да оглави финансовото министерство, Полсън беше шеф на Goldman Sachs.
Вероятно неговият имот е станал жертва на „проклятието на финансовото министерство“, коментира изданието. Наследникът му на поста Тимъти Гайтнър не успя да продаде своя дом за 1,6 млн. долара в Ню Йорк и вместо това го отдаде под наем, след като встъпи в длъжност.

Станете почитател на Класа