Сделките с бизнес имоти в света с 50% ръст, у нас предлагането доминира

Евгени Сираков

Сделките с бизнес имоти в света са отбелязали ръст от 50% през 2010 г. спрямо данните за 2009 г., сочи анализ на консултантската компания Jones Lang LaSalle, цитиран от PropertyWeek. Общата стойност на сделките е била за около 316 млрд. долара спрямо своеобразно достигнато дъно от 209 млрд. долара през 2009 г. У нас при търговските площи предлагането е доминирало, коментират от консултантската компания Forton. В сегмента на индустриалните площи за последната година заетостта е нараснала с 40%, а активността на наемателите в края на 2010 г. предполага развитие в сектора.
Според данните на Jones Lang LaSalle в света през последното тримесечие се наблюдава ръст в инвестиционната активност като цяло. Само за този период капиталовложенията са били повече от 100 млрд. долара. От началото на световната криза през 2007 г. за първи път са постигнати такива нива, отчитат експертите. В началото на миналата година прогнозирахме общият обем да достигне около 300 млрд. долара, но периодът октомври-декември надмина очакванията ни, каза Артър де Хааст, ръководител отдела за международни капиталови пазари в компанията. През 2011 г. предполагаме, че инерцията ще се запази, като ръстът в глобален мащаб ще бъде около 20%-25%. Това ще се случи, освен ако нова криза или финансови сътресения не попречат на пазарите, допълва той. Най-голямо повишение се наблюдава в Европа, Северна Америка и Южна Америка, защото и спадовете през 2008 г. и 2009 г. на тези континенти са били най-сериозни. В Европа, Близкия изток и Африка обемът на сделките се е увеличил с почти 40% спрямо данните за 2009 г. Така сделките в региона са били общо на стойност от 136 млрд. долара.
На българския пазар от есента търговците са се ориентирали към новите молове, но общият обем на сключените сделки все още е под очакванията на наемодателите, посочиха от Forton. През 2011 г. повечето международни наематели ще останат активни, но част от тях ще се насочат към по-малки магазини, като предстои и появата на нови световни марки.
На пазара на офиси ще продължи увеличението на предлаганите площи в София. Наемането на офис ще остане предпочитан вариант пред закупуването на собствен, прогнозираха от компанията. Появили са се нови сгради на пазара, увеличила се е незаетостта на офисите, като 25% от тях са празни, коментира Антон Славчев, мениджър офиси и индустриални площи от Colliers, за в. „Класа“. За цялата 2009 г. са наети 77 хил. кв. м офиси, докато през 2010 г. те са били 111 хил. кв. м - ръстът е ясно забележим. Цените на пазара са се понижили заради голямото предлагане, което е довело до раздвижване в сектора. Очакваме броят на транзакциите да се увеличава и през тази година, допълни той.

Станете почитател на Класа