Договорите за наеми се увеличиха с 43% за година

Людмила Куюмджиева
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Договорите за наеми са се увеличили с 43% през изминалата година спрямо 2009 г. Това съобщи Цветелина Тасева, изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти “Адрес”. По думите й причина за големия ръст са купувачите, които са се отказали от сделка заради несигурността по време на кризата. Освен това много млади хора, които мигрират към големите градове, вече не теглят заеми за покупка, а взимат имотите под наем, коментира Тасева. Експертът заяви, че очакванията са в началото на тази година да има лек отлив на наемателите заради законовите промени, според които годишният данък върху имота под наем трябва да се внесе предварително. Въпреки това според нея ръстът ще продължи и през 2011 г.
През миналата година част от собствениците на жилища, предназначени за отдаване, са се сблъскали с проблемите от неплатени сметки за комунални услуги и просрочени наемни вноски, което ги е принудило да изкарат имотите за продажба, допълни Калоян Богданов, маркетинг мениджър на компанията. Според данните на „Адрес“ става дума за 8% от продавачите.
В края на 2010 г. сделките за покупко-продажби отчитат 7% ръст спрямо предходната година и основна причина е активизирането на предложенията за кредити от банките. Относно придобитите имоти на финансовите институции и тяхното реализиране на пазара Тасева коментира, че в края на 2010 г. се забеляза тенденция банките да използват посредници или да основават собствени дружества, за да продадат тези имоти. От „Адрес“ са оптимисти, че заедно с финансовите институции ще могат да изкарат подобен род недвижимости на пазара на атрактивни цени. Прогнозата на агенцията сочи 10% ръст на сделките, а при наемите увеличението да бъде в рамките на 20 на сто.
Борислав Гостев, ръководител сектор “Продажби на трети страни” в ОББ, също потвърди, че банките стават все по-отворени за отпускане на кредити за недвижимо имущество. Експертът отбеляза, че нивата на лихвените проценти по ипотечните заеми са отбелязали лек спад през 2010 г. В момента се финансират около 75-85% от оценката на имота, като пълно кредитиране 100% може да се предостави само срещу допълнителни гаранции. Относно иззетите имоти той бе категоричен, че слуховете за огромни количества недвижимости са преувеличени и ако банките ги пуснат на пазара, той няма да се срине.
В свой анализ експертите от “Бългериън пропъртис” също са оптимисти, че пазарът на имоти у нас ще преодолее шока от драматичния спад през 2011 г., ако икономиката продължава да се развива добре. Според тях ценовите нива ще се запазят стабилни, а обемите от сделки ще нараснат. Разчетът на компанията показва, че от края на тази година до пролетта на 2012 г. средните цените на имотите в страната ще преминат към тенденция на нарастване в рамките на 2-5%. Отчита се и активизация на купувачите, както и засилено предлагане на имоти за продажба и под наем, което говори, че всички, които са изчаквали, вече се връщат към пазара и търсят добри сделки.

Станете почитател на Класа