Вълна на растеж ще залее пазара на имоти

Евгени Сираков

Вълна на растеж ще залее пазара на имоти през втората половина на 2011 г., сочи доклад на международната консултантска компания Colliers International. В периода юли-декември тази година ще се увеличи броят на сделките с недвижими имоти във всички пазарни сегменти. Оптимист съм, че през 2011 г. ще привлечем нови инвеститори, които ще внесат свежи пари на пазара и ще определят развитието му в краткосрочен план, заяви Атанас Гаров, изпълнителен директор на компанията. Допълнителната ликвидност на пазара ще позволи развитието на много нови проекти, които се нуждаят точно от това.
По отношение на жилищата във високия и средновисокия клас - те ще се окажат недостатъчно на брой в следващите няколко години, сочат данните от доклада. В момента на пазара за продажба има едва 3 хил.- 4 хил. жилищни единици от този тип в престижни и бързоразвиващи се квартали на София. В този брой влизат готовите проекти и почти завършените имоти с около 50 жилища. През 2010 г. не са стартирали нови проекти и до няколко години може да се очаква недостиг на пазара, коментира Татяна Емилова, мениджър „Жилищни имоти“ в Colliers International. С оглед на постепенното усвояване и ограниченото предлагане купувачите ще се окажат изправени пред все по-малък избор и цените могат дори да се променят нагоре. Всеобщото мнение на експертите е, че цените за този клас имоти вече са достигнали дъното и през 2011 г. няма да има понижение. За сегмента на луксозните жилища стойностите започват от 1000 евро за кв. м и достигат до 1900 евро на кв. м.
Тенденциите са показвали засилен интерес от страна на клиентите към жилища от средния и високия клас с привлекателна локация, висока степен на сигурност, отлично качество на строителството и професионална поддръжка. Не по-малко важни за купувачите са били наличието на зелени площи и паркоместа, добрата инфраструктура и удобствата в района. Закупените имоти са се използвали предимно за собствени нужди и не са се предлагали на вторичния пазар. Повечето от тези проекти са били концентрирани в южните райони на София и кв. „Изток“, като популярни за клиентите са били и комплексите от затворен тип. В тях купувачите имат възможност да живеят със съседи, които имат сходен начин и стандарт на живот. С тенденциите за постепенното подобряване на икономическите показатели в България се очаква търсенето на луксозни къщи и апартаменти да се увеличи, обемът на сключените сделки да нарасне, а цените да се стабилизират и дори леко да се повишат през 2011 г. Според експертите е възможно предприемачите да се насочат отново към проекти във високия и средновисокия клас жилищно строителство, но за изграждането и финализирането на подобен средноголям план са необходими около 3 години.
Най-търсените от клиентите луксозни жилища са били апартаментите с 3 до 5 спални и единичните семейни къщи. За такива имоти са били сключени най-много сделки в този клас. Типът клиенти на средновисокия и високия клас жилища са хора на ключови позиции в различни компании или развиващи собствен бизнес. По-голямата част от тях използват лични парични средства, а ако се стигне до кредитиране от банки, участието на финансовите институции е в по-малък процент от собствените ресурси.

Станете почитател на Класа