Луксозните апартаменти под наем стават все по-достъпни

Луксозните апартаменти под наем стават все по-достъпни и за средната класа, като някои от двустайните в София могат да се намерят дори и под 300 евро на месец, показа справка на в. „Класа“. Районите на столицата, в които се търсят най-често подобни имоти, са идеалният център, около Докторската градина, квартали като „Изток“, „Лозенец“, „Иван Вазов“, „Бояна“, Драгалевци, Симеоново, районите около Южния парк и бул. „България“, коментираха фирми в бранша. Средните цени, на които се сключват сделките, са между 350 и 1000 евро в зависимост от квадратурата, местоположението и множество други фактори. Цената на мезонетите с площ около 250-300 кв. м може да достигне и до 2000 евро, а луксозните къщи в престижните квартали край столицата, като Бояна, Драгалевци, Симеоново, Банкя и Панчарево, се предлагат между 1000 и 3500 евро на месец, обясни Весела Илиева, управител на компанията, предлагаща луксозни имоти на пазара – Unique Estates. Както и във всички останали сектори, в последните няколко години кризата не е подминала и този бизнес, като цените са се понижили, а предлагането е нараснало. За тази година ръстът е около 9%, най-вече заради това, че заети доскоро апартаменти се освобождават, защото фирмите свиват бюджетите и екипите си, коментират експерти от агенцията за недвижими имоти „Явлена“. Все пак търсенето на висок клас апартаменти и къщи остава силно в София, Пловдив и по морето.
Заради големия избор и спада в цените все повече хора и от средната класа се насочват към наемането на висококачествените имоти. Предпочитаният от повечето клиенти тип са затворените комплекси, при които обаче предлагането все още е малко, а цените са по-високи. Специално във Варна клиентите предпочитат да наемат имоти в комплекс с денонощна охрана, фиксирано паркомясто, фитнес, сауна и др. екстри.
Задължителен елемент от изискванията за този тип жилища е морската гледка, така Полина Стойкова, оперативен директор на агенция „Лукс имоти“, коментира пазара в морската столица. Други клиенти, например представители на шоубизнеса, търсят неповторимост, която се опитват да намерят преди всичко в отделните, уникални имоти. По Черноморието търсене има и от страна на руски граждани, които идват да прекарат почивката си в България. Търсят се къщи с повече спални, басейн, двор, луксозно обзавеждане, тъй като чужденците често идват на групи от по няколко семейства. Търсенето и предлагането тук обаче се разминават, тъй като е трудно да се намери луксозно обзаведена къща за точно определен период от време, която вече да не е заета. Други клиенти са висши мениджъри, чиито фирми имат представителство в някой от морските градове. Заради това им се налага да посещават служителите си и е необходимо да имат на разположение апартамент, в който да отседнат, добавят от „Явлена“.
Очакванията за този пазар са стабилизиране и дори активизиране, както и увеличаване на броя сключени сделки, като цените в София или Черноморието едва ли ще се променят драстично, смятат експертите. Купувачите вече са значително по-уверени във финансовото си състояние, а допълнителна сигурност им дават и банките. Друга тенденция е все повече наемодатели да се опитват да повишават стандарта на апартаментите си, за да покрият изискванията на сегмента на луксозните имоти и да попаднат в графата на елитните жилища.

Станете почитател на Класа