Богатите българи купуват имоти във Виена и Лондон

Евгени Сираков
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Богатите българи все по-често се насочват към покупка на имоти в едни от най-скъпите европейски столици като Виена и Лондон и засега избягват да пазаруват недвижимости в Гърция въпреки спада на цените там. Това е общото мнение на някои от водещите компании за недвижими имоти у нас, потърсени за коментар от „Класа“. Виена и околностите й се оказват едно от най-желаните места по света за покупка на имот от български граждани, потвърди Весела Илиева, изпълнителен директор на Unique Estates. Наред с австрийската столица, популярни остават Испания, Германия, Лондон, Южна Франция и Италия, както и някои по-екзотични дестинации като Дубай. Според Илиева интересът към Лондон и Виена се дължи на факта, че децата на успелите български семейства учат именно там.
Най-често цените, на които се сключват сделките в тези райони, са за апартаменти между 150 000 и 300 хил. евро, коментират други имотни експерти. В по-луксозния клас цената в повечето случаи не надхвърля 1 млн. евро. Жилището се използва като „шест в едно“ - това означава, че то трябва да изплати цената си чрез отдаване под наем например, като освен за живеене се използва и за всичко останало от страна на инвеститорите. Често недвижимата собственост се купува именно в близост до учебните заведения, където се обучават децата на собствениците. Във Виена по-малко жилище може да се купи дори за цена под 70 хил. евро, като по-големите се търгуват средно между 150 000 и 250 хил. евро. Луксозен апартамент с 2 спални в близост до Ривиера дел Сол в Испания може да се намери за около 150 хил. евро. За Италия цените са приблизително същите, в зависимост от местоположението на имота. Някои къщи и апартаменти могат да се намерят дори под 100 хил. евро. За Великобритания и в частност Лондон цените на високия клас имоти остават едни от най-високите. Апартаменти и къщи в центъра на столицата на Великобритания често струват и над 1 млн. евро. Офертите под тази цена са рядкост.
В последните години имаше сериозен интерес и към Гърция, който беше замрял за определен период от време. Прогнозите на повечето експерти за имотния пазар там обаче сочат, че търсенето на къщи и апартаменти може да се активизира отново още тази година. Една от причините е понижението на цените на имотите в южната ни съседка. Според Асен Кирилов, управител на агенцията за недвижими имоти IS Group, в Гърция се търсят предимно жилища под наем за дългосрочно ползване. За покупка най-желани са по-малките къщи и жилища в диапазона между 50 хил. и 100 хил. евро, в близост до българската граница. Най-вероятната причина за сделките са инвестиционните цели на сънародниците ни, посочват още брокерите на недвижими имоти.


Весела Илиева, изпълнителен директор на Unique Estates: Липсва интерес към имоти в Гърция, българите предпочитат Виена и Лондон

През последните 2 години нямаме почти никакви транзакции и интерес към недвижими имоти в Гърция. Да, вярно е, че в южната ни съседка цените паднаха значително заради икономическата ситуация в страната, но българите все още не инвестират там, защото все още търсят предимно основен първи дом. Никой не инвестира във ваканционен втори имот. В момента все повече хора, които са закупили къща по Черноморието като втори дом, я обявяват за продажба.
Не можем да не отчетем обаче, че имотният пазар у нас също се сви много и сделките намаляха, но сега се наблюдава раздвижване. Така че, ако обобщим: интересът към Гърция ще се събуди, когато пазарът в България се стабилизира достатъчно. Самото семейство трябва да се почувства сигурно финансово, за да започне да инвестира във втори, ваканционен дом, в който може реално да изкарва не повече от месец-два годишно. В луксозния сегмент на имотите в южната ни съседка цените паднаха с около 30%. За къща на брега на морето с поне 3 спални може да се договаря дори и по-ниска цена. Минимумът за имот във високия клас е около 250 хил. евро. За тези пари може да се купи луксозна къща на два етажа с две или три спални, хол, кухня, разположена на ръкавите на Халкидики. По-евтини апартаменти в комплекси могат да се намерят и за 50-60 хил. евро, но това не са самостоятелни къщи с парцел. Интерес от българските клиенти обаче липсва. До една година няма да се повиши търсенето в Гърция и броят сделки също няма да се увеличи.
Като новост на пазара е тенденцията много от клиентите да купуват имоти във Виена. Това е така, защото децата им отиват да учат там. В столицата на Австрия имаме успешни сделки през годината за имоти с една или две спални, като жилището също се явява основно. Градът има славата на най-добро място за живеене в Европа. От гледна точка на тенденцията, че децата на успешните български семейства учат в чужбина, ще остане висок интересът и към Лондон.


Полина Стойкова, оперативен директор на „Лукс имоти“: Оживление към южната ни съседка има, сделки - не

Цените на имотите в Гърция не са спаднали в последно време толкова драстично, колкото повечето хора смятат. Понижението е в рамките на около 10-15%, но собствениците изчакват и не бързат да продават. Преди кризата имаше много силно раздвижване на пазара там. Тъкмо се беше появил интерес и от страна на българите да купуват имот в чужбина (включително и в южната ни съседка), след което желанието започна да намалява. Това лято вече се наблюдава оживление и интерес, но е рано да се говори за сделки. Като брой те са малко в този момент. През летния период, който е най-силен в годината, очакваме повишаване на броя сключени транзакции. Все пак купувачите се сдържат да инвестират в недвижимост даже и в България. Липсва сигурността на имотните пазари, където и да било. Особено за Гърция в момента това важи с пълна сила след разразилата се криза. Не може да се очаква драстичен ръст на продажбите. Възможностите се проучват, а интерес има например към наемането на вили и апартаменти за лятото. Икономическата обстановка в Европа и света като цяло не дава възможност да бъдем оптимисти.
По отношение на цените, апартамент в Халкидики на площ от около 90 кв. м с три стаи може да се закупи за 185 хил. евро. Грубо, това прави средно 2 хил. евро за кв. м. Но цените за жилище на полуострова започват от 1500 евро на кв. м. Може да се каже обаче, че интересът е насочен основно към ценовия диапазон за апартаменти между 120 и 150 хил. евро, а за къщите - до 250 000 евро. Домове се предлагат и за 150 хил. евро, разположени на хълмове с красива морска гледка, като цените могат да достигнат и до 300 хил. евро. Предлагат се и имоти на първа линия, в непосредствена близост до морето.

Станете почитател на Класа