Сделките с имоти скочиха четири пъти

Около четири пъти е нараснала активността на пазара на недвижими имоти от най-слабия период по време на кризата, сочи анализ на компанията за недвижими имоти „Адрес“. Ценовите нива са стабилни, като имотите са най-достъпни от 2003 г. насам въз основа на съотношението доход-цена на имота.
Заради изграждането на метрото и пускането на обновения булевард „Ломско шосе“ в София жилищните квартали "Надежда" и "Банишора" и районът около Централна гара ще привличат интереса на бизнеса с търговски площи. Това заяви Георги Павлов, изпълнителен директор на „Адрес“. От друга страна, и „Люлин“ се оказва добра дестинация главно заради по-ниската стойност на апартаментите в този район. Цената все още е водещият фактор при покупка. Тенденцията засега остава хората да купуват имот и да го ползват за задоволяване на жилищните си нужди. Едва между 5-7% придобиват недвижимост с инвестиционна цел. Отстъпките сериозно намаляват. В около 26% от сделките не се постига отстъпка, в около 35% тя е между 2 и 5 хил. евро и около 20% до 2 хил. евро. Според друго проучване на сайта за безплатни обяви – Prodavalnik.com, над 80% от семействата с деца избират жилище в близост до детска площадка или парк. Наличието на детско заведение в района, както и на удобен транспорт, също са едни от най-важните критерии при подбор на апартамент. Над 80 % от хората споделят за предпочитанията си да закупят или да наемат жилище от частно лице, без посредник.
Според „Адрес“ на пазара на наеми наемодателите проверяват все по-внимателно своите бъдещи наематели. Прави се проучване дори на редовността на вноските за тяхното социално осигуряване. Очаква се в скоро време да се появят отстъпки при редовно плащане на наем.

Станете почитател на Класа