Имотите у нас остават привлекателни за руснаците

Влизането на България в Шенген ще вдигне цените на имотите, твърдят руски анализатори, цитирани от РБК. Според българското посолство в Руската федерация, което обобщава данните от консулската служба, през лятото на 2011 г. се очаква значително да се увеличи притокът на руски туристи в България, съобщава руското издание. През първото тримесечие на годината са били подадени с 50% повече заявления за визи в сравнение със същия период на миналата година. Очевидно България е привлекателна дестинация за руските туристи, а това дава положителни перспективи и за пазара на имоти. Повечето от купувачите на имоти свързват България с икономичния клас жилища. Най-голям дял от пазара на недвижими имоти в страната има този сегмент. Офертите за високия клас жилища все още са сравнително малко. За руснаците България е страна, близка по дух и начин на живот, с народ от братя-славяни. В нея има всичко необходимо за безгрижен живот - море, планина, чудесен климат, културни и исторически ценности, казва търговският директор на GK KONKOR Наталия Силински. По-взискателните руски купувачи обаче са разочаровани от "евтините" жилищни комплекси и търсят инфраструктура от затворен тип, с добро управление, тъй като не обитават целогодишно закупените от тях имоти. В такива комплекси сега се реализират най-голям брой продажби на апартаменти, а оттам и цените са по-високи.
Икономическата криза и високите нива на данъчно облагане в Гърция, кризата в строителството и високите цени на недвижимите имоти в Испания, Италия и Хърватия, значително ограничават руснаците в търсенето на имоти зад граница. Основният контингент от купувачи са готови да инвестират около 100-200 хиляди евро. За подобна сума в повечето страни може да се закупи жилище от икономична класа. А в България може да се придобие луксозен имот. През последните две години цените на имотите в България значително са намалели, но от края на 2010 г. се наблюдава стабилизиране на пазара. А през 2011 г. се очаква цените на жилищата да се покачат с 5-10%.
На 8 юни Европейският парламент прие доклада на португалския евродепутат Карлос Коелю за техническата готовност на България да се присъедини към Шенгенското пространство. Въпреки че окончателното решение ще бъде взето през есента, това е добър сигнал. Присъединяването към шенгенската зона ще доведе до нарастване на броя на сделките с жилища и до по-високи цени. Предимството е, че собствениците на жилища и техните семейства ще могат да получат виза, важеща за шенгенското пространство, което дава право да се пътува свободно в почти цяла Европа. Прогнозираме значителен спад на интереса към закупуване на недвижими имоти в популярни страни за руснаците, като Тунис и Египет, както и в Турция. Срещу Турция, която сега заема 5% от пазара, играе процесът на засилваща се ислямизация. В тази ситуация руските купувачи и инвеститори могат да преминат към традиционните и познати, сигурни и стабилни пазари в Южна Европа, какъвто е България, казва Наталия Силински.

Станете почитател на Класа