Азиатските пазари са „най-горещите точки“ за лукс имоти

Ръстът в цените на луксозните имоти се забавя, сочат данни на консултантската компания Knight Frank. Оттам следят стойностите в 21 града с най-скъпи имоти в света. Общо те са поскъпнали с 4,3% за януари–септември тази година, но само 0,5% за третото тримесечие.
Най-голямо забавяне има в Санкт Петербург, а най-добри резултати има в азиатските градове.
Например в английската столица Лондон и в Ню Йорк стойностите са с 37,2% и 25,3% съответно, над нивата си от рецесията. Но пък в Азия луксозните домове например в Хонконг са 71,7% по-скъпи от последното тримесечие на 2008 г. Цените в Шанхай и Мумбай бележат скок от 115% и 220% спрямо цените отпреди три години.
Средно за 2011 г. най-сериозно покачване бележи Найроби, Кения, с 12% за година и 5,3% за третото тримесечие. На второ място е Джакарта, Индонезия, със съответно 15,1% растеж на цените на годишна база и 5,6% за юли-септември. Трети сред горещите пазари на луксозни имоти е Лондон. Там топнедвижимостите са поскъпнали с 11,4% за година и с 2,2 на сто за тримесечие. Според данните на компанията охлаждането в стойностите се случва след 3 години на постоянен ръст. Налице са ясни сигнали, че страховете заради дълговата криза в еврозоната и проблемите около САЩ оказват своето влияние върху доверието на купувачите.

Станете почитател на Класа