„Синя вълна” се бори за „Сграда на годината”

Жилищна сграда от ново поколение в Бургас има шанс да получи високото национално отличие „Сграда на годината” за 2011 г. Тя се намира на ъгъла на ул. „Адам Мицкевич” и бул. „Димитър Димов“. Сградата, еталон за модерната архитектура от XXI век, е сред номинираните на престижния едноименен конкурс заради оригиналния си проект, новаторските решения и изключително комфортните условия на обитаване. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония в „Кемпински хотел Зографски” в София на 14 декември. Организаторите на конкурса дават възможност на всички желаещи да излъчат своя фаворит сред номинираните сгради чрез инициативата „Награда на публиката”. От 1 до 14 декември те могат да дадат своя глас за сградата, която според тях е най-забележителна.
За гласуване трябва да се влезе в http://www.buildingoftheyear.bg/
Силуетът на бургаското строително чудо „Синя вълна“ наподобява огромна морска вълна, която се издига над Бургаския залив и се вижда от километри, като една от определящите контурни линии на пейзажа. Това е мотивирало създателите да кръстят творението си със символичното и запомнящо се име “Синя вълна”. Билдингът е разположен на входа на Морската градина, недалеч от паметника “Пантеона”. Впечатляващият му външен вид веднага грабва погледа и внушава усещане за качество, изисканост, лукс и удобство. Най-големите достойнства са, че се съчетава луксозна среда за обитаване с най-авангардни тенденции за енергоефективна и устойчива архитектура. Покривът е покрит с мащабна фотоволтаична система с панели на фирма CEEG и инвертори SMA–Германия. Това превръща “Синя вълна” в един сериозен генератор на соларна електрическа енергия от възобновяем енергиен източник. Произведената енергия ще бъда включена и ще се продава директно в системата на EVN. Приходите от собственото електричество ще се влагат в администриране и поддръжка.
“Синя вълна” събира и цялата дъждовна вода, която се излива върху нея. Вместо в мръсната канализация тази чиста вода сe отвежда и събира чрез специални улеи в голям собствен резервоар. Резервоарът e снабден с автоматизирана поливна система, която целогодишно ще поддържа прилежащата екзотична и вечнозелена растителност. По този начин “Синя вълна” е пример за екосъобразно и природощадящо урбанизиране на бъдещето. Всички фасадни елементи и детайли са изработени от неръждаема стомана. На вътрешната фасада са монтирани външни аварийни метални стълби. Поставени са специални 100% прозрачни ветрозащитни панели по високите етажи на северната фасада, както и елегантни слънцезащитни конструкции на откритите тераси. Декоративна дъга придава завършен вид на фасадата, съчетавайки уникалния обтекаем дизайн с функционалността.
Подземен паркинг на три нива със 167 паркоместа, 7-метрова двулентова рампа и спринклерна инсталация за автоматично пожарогасене приютява автомобилите на многобройните обитатели и гости. “Синя вълна” е проектирана от архитектите Никола Ликоманов и Ангел Калайджиев. В комплекса има 8 офиса, 1 студио, 64 ателиета и 89 апартамента, от които 2 мезонетни.
Десетото издание на Националния конкурс „Сграда на годината” представя последните тенденции и най-добрите реализации в архитектурата и строителството през 2011 година Над 65 обекта се представят в конкурса. Победителите се определят от 23-членно жури, съставено от архитекти, представители на браншовите организации в сферата на архитектурата, строителството и инвестициите, както и изявени представители на изкуството, медиите и бизнес средите. Символ на конкурса „Сграда на годината“ е месинговата статуетка, изработена от известния скулптор Петко Москов.
В различните категории на конкурса откриваме твърде интересни предложения.
В категорията „Жилищни сгради” е резиденция „Анастасия“ на арх. Бранимира Славова-Колева, разположена на бул. “България“ в зоната, граничеща с кв. „Мотописта“. Луксозното убежище на активния и зает пътешественик е поредният реализиран проект на Инвестиционно-строителна група АСПЕКТИ, с амбицията да се превърне в една от най-представителните сгради на столицата. В категорията за бизнес сгради с обществено значение попада „Софарма бизнес тауърс”, на „Архитектоника студио“ ООД. Сградата е уникален по мащабите и реализацията си проект за Източна Европа. Архитектурният шедьовър е с разгъната застроена площ 51 000 кв. м. Офис площите са 24 440 кв. м и осигуряват работни места за около 3000 души с осигурени 480 паркоместа и непосредствен достъп до метроспирка. Офисите са разположени в самите кули, които са едни от най-високите сгради в София – съответно с височина 82 и 72 метра.
В категорията за многофункционални комплекси е „Варна тауърс“ на арх. Станимир Михайлов, разположен на първото ключово кръстовище на входа на морската столица, на ъгъла на основните булеварди „Вл. Варненчик” и „Република”.  Комплексът се намира на не повече от 10 минути с автомобил както от центъра на града, така и от летище Варна. „Варна тауърс“ е:единствената сграда у нас, съчетаваща в едно търговия, забавления, услуги и бизнес.
Високотехнологичният научно-производствен комплекс „Датекс” е номиниран в категорията за административни сгради. Той е разположен в промишлената зона на кв. „Дружба“ в София и съчетава в себе си няколко на брой различни функции, основната от които е производството на касови апарати с фискална памет и периферни устройства за оборудване на всички видове търговски и други обекти. «Арена Армеец», номинирана сред сградите за спорт, култура и развлечение,  е един от най-мащабните строителни обекти, реализиран в България. Изградена е от изпълнителя «Главболгарстрой» за рекордните 18 месеца. Конструкцията на сградата е решена в две части. Стоманобетонова монолитна конструкция и стоманен покрив, който стъпва върху нея. Стоманената конструкция е най-голямата, произвеждана някога в България. С надлъжни отвори от 120 метра във вътрешната и 78 във външната част и напречен размер от 98 метра, тя образува площ от около 11 800 кв. м. Тези внушителни размери, преплетени в сложна геометрия, тежат около 1750 тона, което приблизително се равнява на влакова композиция с 36 вагона. По договор залата трябва да се използва за 8 вида спорт, но в момента броят на спортовете, които могат да се практикуват в нея, надхвърля 30. 
Настилките на многофункционалното съоръжение се сменят в рамките на 24 часа, което дава възможност за един много сгъстен график на спортни и културни изяви.
Сред ваканционните комплекси са номинирани Paradise Gardens & Town House край Созопол и „Български розови градини” в Поморие, а сред паметниците на културата - сградата на The Residence Exclusive Club, по-известна сред обществеността като Къщата на Яблански на бул. „Цар Освободител” в столицата, Банка ДСК-Финансов център в столицата, Културен център „Морско казино“ във Варна, а сред търговските сгради – магазин ИКЕА в София и Мегамол в Русе

Станете почитател на Класа