Домовете на бъдещето – съчетание от иновации и ултрамодерност

Модерният дизай се съчетава с новите технологии, за да създаде иновативни и ултрасъвременни жилища, които до не толкова отдавна бяха само част от филми като "Специален доклад". Един пример за футуристичните жилища от бъдещето е кулата на Porsche в Съни Айл Бийч, щата Флорида, пише Forbes, цитиран от Investor. bg.Това ще е първият жилищен проект, свързан с името на Porsche, като цените на апартаментите в сградата ще варират от 2,9 млн. до 9 млн. долара. Може и още да не разполагаме с летящи коли, но сградата ще разполага с асансьор, който ще изкачва собствениците заедно с техните автомобили до входните им врати за секунди.
Кулата ще бъде на 57 етажа, а придвижването с асансьор на обитателите й и техните автомобили ще отнема от 45 секунди до минута и 15 секунди в зависимост от етажа. Освен това асансьорът е снабден с технология, която автоматично разпознава автомобила и собственика на апартамента при качването им. Някои футуристични домове са сравнително нови, проектирани с оглед на "зелените" стандарти, докато други представляват тухлени творения на знаменити артисти отпреди десетки години.
В много случаи тези жилища са собственост на филмови и телевизионни студия, които ги отдават под наем. Едно подобно жилище е т. нар. Gantert Residence, известно също като Case Study House #22. Построената през 80-те години на миналия век резиденция в Лос Анджелис, оценявана на 2,3 млн. долара, е последното творение на известния архитект Пиер Кьониг. В Калифорния има много ултрамодерни жилища на пазара, особено в южната част на щата. Тенденцията при недвижимите имоти в момента е търсене на съвременни жилища, коментира Чад Роджърс, агент на недвижими имоти от Hilton & Hyland в Лос Анджелис.Той отбелязва, че много от структурите с най-съвременна визия са и "умни" домове, които са пригодени да бъдат енергийноефективни.
Хората искат лесен живот, а тези имоти им го предоставят: изчистени линии и открити пространства, които позволяват на собственика да се движи наоколо, без да се налага да преминава през поредица от стаи. Роджърс, който е продавал цяла поредица от футуристични имоти, сред които е и екологично имение в Малибу за 9,5 млн. долара, в момента представлява имение за 10 млн. долара в Холивуд, изградено от стомана, стъкло и бетон. Къщата първоначално е построена като арт галерия с място за живеене. Освен каменни стени, в имота има и домашно кино, басейн, СПА център за 12 души, езеро с японски шарани и отделна къща за гости. Кухнята е направена изцяло от неръждаема стомана и е проектирана от Porsche Design Group. Строителството на подобни архитектурни творения може доста да повиши разходите. Подобен пример е Pottery House в Санта Фе, която е започната от известния архитект Франк Лойд Райт, но така и не е довършена от него. През 80-те години друг архитект решава да се заеме с проекта. Говори се, че строителят свършил парите по средата на строителните дейности и тъй като нямало кандидат-купувач, банката придобила имота. В крайна сметка сегашните собственици купили имота под възбрана и го довършили, като в момента той се предлага за 4,75 млн. долара.Архитектурата на Pottery House е базирана на концентрични кръгове. В нея има някаква мистика, разказва Дейвид Фрайз, който е натоварен с продажбата на имота. Преди да бъде пусната за продажба, тя бе по-скоро слух. Дори и някой да успееше да се добере до адреса, той всъщност едва ли щеше да е особено полезен, тъй като никой всъщност не може да намери мястото без насоки и кодове за порталите, допълва той. Както Фрайз, така и Роджърс смятат, че имотите, които продават, ще бъдат придобити от заможни купувачи – колекционери или ценители на архитектурата като форма на изкуство.

Станете почитател на Класа