Удвоиха се инвестициите в търговски площи

  • Въпреки че икономическата активност нараства, безработицата остава висока, предупреждават консултанти

Инвестициите в търговски имоти в Европа са се удвоили през второто тримесечие спрямо същия период миналата година на фона на увеличаващото се потребителско търсене и възстановяването на икономиките от рецесията, сочат данни на Real Capital Analytics (RCA), цитирани от property-magazine.eu и investor.bg.
Инвестициите в търговски имоти са се увеличили до 13,6 млрд. евро за периода април-юни в сравнение с 6,8 млрд. евро година по-рано. За първото полугодие обемът на инвестициите достига 22,7 млрд. евро – с 51% повече спрямо първата половина на миналата година.
„Икономическите индикатори показват, че икономиката на Европа вече претърпява обрат, потребителите започват да харчат повече след дългия период на затягане на коланите. Това увеличава и доверието на инвеститорите, което се отразява в ръста на наемите", коментира Саймън Мълинсън, управляващ директор за Европа, Близкия изток и Африка в RCA.
По-рано европейската статистическа служба Евростат отчете, че продажбите на дребно в еврозоната са се увеличили с 2,4% през юни на годишна база – най-силният годишен ръст от март 2007 г.
Обемът на сделките с търговски активи през второто тримесечие е подкрепен от сделките с големи търговски центрове, посочват от RCA. Сделките с портфейли също оказват подкрепа на инвестициите в пазарния сегмент.
Консултантската компания обаче предупреждава, че икономическата активност се увеличава, но безработицата в Европа остава висока, а ръстът на доходите – слаб. Затова и инвеститорите се целят в активи на водещите пазари, които привличат не само местно потребление. Доминиращите шопинг центрове в Германия и регионите извън Лондон във Великобритания, които устояха на рецесията, са обикновено първият им избор.

 

Станете почитател на Класа