Шпионинът Путин и неговият предполагаем колега

Един естонски полицай бе осъден от Путиновото правосъдие на 15 години затвор - по обвинение в шпионаж. Този скандален процес потвърди най-лошите опасения на песимистите и онагледи силовата политика на руския президент.

 

Когато един отделен човек се превърне в символ на конфликта между две държави, на него самия обикновено хич не му е до смях. Точно това се случва в момента на един естонски полицай, който беше осъден от Путиновото правосъдие на 15 години лишаване от свобода по обвинение в шпионаж.
Според естонските власти, мъжът е бил похитен от руските тайни служби на естонска земя и отвлечен в Русия. Този акт предизвика в балтийските държави вълна от опасения, че агресивната руска политика няма да се задоволи само с Източна Украйна. А самият Путин очевидно искаше да предизвика тъкмо такъв ефект.
Процесът срещу естонския полицай потвърди най-лошите опасения на песимистите. Защото за пореден път стана ясно, че независимото правосъдие, меко казано, изобщо не е приоритет на Путиновата политика. Затова в момента е повече от уместно на политическо равнище да има застъпничество за освобождаването на осъдения. Пълномощничката на ЕС по външната политика Могерини вече го каза в прав текст.
Независимо от това обаче всички се опасяват, че бившият шпионин Путин няма току-така да пусне своя предполагаем колега. Естонският полицай е просто много подходящ инструмент, с който Путин онагледява силовата си политика.


Петер Щурм, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"
www.faz.net
Всички права запазени. Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа