Проф. Ангел Димитров: Различията ни със Северна Македония са фундаментални

 

Имаме сериозни различия в оценките за делото, личността и произхода на Гоце Делчев, призна съпредседателят на двустранната комисия по историческите и образователните въпроси

\

България не приема датата 7 октомври за съвместно честване на Гоце Делчев, како предлага Северна Македония. Това стана ясно след първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия, която се проведе в София. Защо двете страни не могат разрешат различията си в исторически план, коментира в Сутрешния блок на БНТ беше проф. Ангел Димитров, съпредседател на Българо-северномакедонската комисия по историческите и образователните въпроси и бивш посланик на България в Северна Македония.

 

Договорът за добросъседство със Северна Македония включва твърде много дейности, но фундаментът е заложен в един нормален, конкретен прочит на миналото, категоричен е проф. Димитров. „В този смисъл, изпълнението на работата на комисията е да изчисти представите за миналото от онова, което подхранва една погрешна престава за съседа, в случая България. Митове и стереотипи трудно се разграждат - това се случва с добра воля“.


„Трябва да се изживее един исторически катарзис. Различията са фундаментални“, допълни проф. Димитров.


Различията на двете държави за личността на Гоце Делчев, специалистът обясни със самия подход към неговия произход и историческа роля.

Проф. Ангел Димитров: „Ние настояваме да се оценяват личността и делото на Гоце Делчев като един символ на общата история и символ на идеята за свобода и развитие. Нашите колеги се интересуват от формираното отношение към него от съвременната македонско-историческа наука.“

„Има сериозни различия в оценките за делото, личността и произхода на Гоце Делчев“, призна проф. Димитров.

 

 

 

Станете почитател на Класа