Google може да придобие HTC

Тайванската компания HTC, до неотдавна един от водещите производители на смартфони, разглежда няколко стратегически алтернативи за развитие – от отделяне на бизнеса с устройства за виртуална реалност Vive до пълна продажба на компанията, предаде Блумбърг.
В момента HTC се бори за оцеляване. Пазарният дял на нейните смартфони продължава да намалява, но през първото тримесечие компанията продаде над 190 хиляди VR шлема Vive (по данни на IDC), с което привлече вниманието на инвеститорите. В края на миналата седмица акциите на HTC поскъпнаха с 4,7%, а пазарната й капитализация достигна 1,9 млрд. долара.
HTC се опитва да съживи бизнеса си със смартфони и да подсили още повече направлението за виртуална реалност. Компанията свали цената на Vive наведнъж с $200 и сега VR шлемът струва $599. Тази акция не е свързвана с разчистване на склада за нова партида на устройството, а отразява желанието на компанията да направи Vive по-конкурентоспособен, тъй като по-рано нейният VR продукт струваше с над $300 повече от Oculus Rift.
Освен това HTC се явява един от производителите на смартфона Google Pixel от второ поколение. Според неофициална информация, компанията ще произведе за своя партньор 4,97-инчов модел с функция Active Edge, която позволява на корпуса на устройството да реагира на стискането в ръка – досущ като U11 на HTC.
Блумбърг предполага, че HTC може да продаде VR бизнеса си на Google. Не е изключена и продажба на цялата компания, но подобен сценарий е по-малко вероятен. Засега няма официални коментари за евентуална сделка от представители на HTC и Google.

Станете почитател на Класа