Де Биърс разследва изтичане на данни

Най-големият производител на диаманти в света е наел външен разследващ екип, за да открие източник на вероятното изтичане на данни за цените на продукцията му, съобщи Блумбърг.
De Beers е наел разследващи от KPMG International в Южна Африка, които трябва да установят виновника за изтичането на информация, казват запознати с проблема, пожелали анонимност. Компанията подозира поне един неин служител, че е продал информация за цените ѝ на клиенти преди диамантите да бъдат предложени за продажба.
Компанията контролира стриктно търговския процес и нейните ценови намерения са търговска тайна. Групата провежда 10 продажби годишно в столицата на Ботсвана Габороне. По време на събитията на избрана група от около 80 купувачи е позволено да разгледат диамантите, като накрая De Beers определя цените. Като част от споразумението купувачите трябва да купят диамантите на определената цена без да преговарят.
Ако някой знае цените преди продажбата, е много вероятно да направи добра печалба от покупка или продажба на наличности предварително. За пакетите от диаманти на De Beers има активен вторичен пазар от търговци и производители на бижута, които не са поканени на продажбите. Те обикновено ги купуват с надбавка, свързана с определените от De Beers финални цени.
Това не е първият път, в който De Beers се сблъсква с подобен проблем. През 2014 г. компанията започна разследване, след като изтече информация за оценки на нейните диаманти и на данни за клиентите ѝ.

Станете почитател на Класа