Google Drive отстъпва

Google ще прекрати скоро поддръжката на популярното десктоп приложение Google Drive, като вместо него ще предложи на потребителите две нови програми за работа с облачното хранилище – Backup and Sync и Drive File Streamer, според официална информация от компанията.
Спирането на Google Drive за Windows и macOS ще стане на два етапа. Поддръжката на приложението ще бъде прекратена на 11 декември т.г., а три месеца по-късно – на 12 март 2018 г. приложението ще бъде напълно закрито. Потребителите ще започнат да получават известия за предстоящото спиране на Google Drive през октомври.
В замяна Google ще предложи на обикновените и бизнес потребители две нови приложения за резервно копиране на данни, синхронизация и достъп до файловете в облака. Разбира се, самото хранилище Google Drive ще остане достъпно по няколко начина – през уеб интерфейс, чрез приложение за смартфони и от двете нови програми.
Първата от тях, Backup and Sync, заменя приложенията Google Drive и Google Photos Uploader, като предлага на обикновените потребители практически същата функционалност като старата клиентска версия.
За корпоративните потребители е предназначено приложението Drive File Streamer. Това е инструмент, който спестява място на локалния диск и позволява бърз достъп до всички файлове в облачното хранилище Google Drive. "Кажете сбогом на отнемащата много време синхронизация на файловете и грижите за дисковото пространство", посочва Google в описанието на новия софтуер.
Двете приложения се различават като възможности – всяко от тях има по няколко функции, които отсъстват при другото. Пълните характеристики на приложенията са описани на страницата за техническа поддръжка на Google. За повечето потребители ще бъдат достатъчни възможностите на Backup and Sync, но на корпоративните клиенти вероятно ще липсва поддръжката на твърди дискове за мрежови хранилища.

Станете почитател на Класа