Евтиното е скъпо

Евтиното понякога излиза скъпо. Повече от убедително в края на това лято поговорката доказват нискотарифните авиопревозвачи Ryanair и WizzAir, които отказват полети или свалят пътници. Най-парадоксалното е, че после се обяснява, че всичко е в името на пасажерите и бъдещото им по-добро обслужване.
Дублирането на места в самолетите на WizzAir било не просто световна практика, а международен стандарт във въздухоплаването. Явно авиокомпаниите са най-големите лобисти, как не им е хрумнало и на жп превозвачите да дублират билети. А в шумните оферти за билети от 9,99 евро клиентът не е уважен дори със свенливи малки букви – „може да сме продали мястото ви и на друг".
40 – 50 полета дневно ще зачерква Ryanair в следващите 6 седмици, „за да подобри точността си". Звучи като виц, но такова е официалното съобщение на авиопревозвача. Всъщност направо си е за смях през сълзи, защото зад сверяването на точността стоят опропастени в последния момент ваканции, семейни срещи и бизнес пътувания.
ирландската авиокомпания, която е най-големият превозвач в този клас в Европа, признава, че точността на полетите ѝ спаднала с 80% през първите две седмици на септември. И за да я подобри, спира полети. Но са заличени едва 2% от ежедневните полети – 40 – 50, като за шестте седмици от това ще пострадат близо 400 000 пътници. С колко ли обаче тази мярка ще подобри точността на останалите излитания и милионите пътници?
Пиар ходът е повече от нелеп, това е все едно да кажеш на малко дете, опекло се на печката, че трябва пак да си сложи ръката върху нея, защото градусите ще са с няколко по-малко.
А всъщност грижата за пътниците се спука още в началото. Анонимни пилоти разкриха, че компанията е спряла планираните им отпуски, за да компенсира недостига на летци, отишли при конкурентен превозвач. Отделно много пилоти натрупали отдавна невзети отпуски и повече не можели да им отказват.
С други думи лоу кост гигантът е действал на принципа „ден година храни", за да търпи минимум щети във високия туристически сезон. Да, евтиното излиза скъпо!
Остана някак си странното чувство, че дори бе направен опит да се мине между капките и да не се плащат компенсации за причинените косвени щети след отказа от полети.
Стигна се до намесата на Европейската комисия, която призова Ryanair да спазва правата на пътниците, включително и да изплаща компенсации.
Първоначално компаниятта успокояваше, че всеки пътник с провален полет ще си върне парите от билета или ще бъде пренасочен за друг полет. Но пропусна да припомни правата на клиентите си, което направи Европейската комисия – че за полет до 1500 км имат право на обезщетение от 250 евро и 400 евро за по-дългите дестинации, ако полетите им са отменени по-малко от 2 седмици предварително.
Намеси се и потребителска група Which, изисквайки от Ryanair да публикува пълен списък с полетите, които ще отменя ежедневно.
Едва след натиска от Брюксел и потребителите компанията обяви, че заделя 20 млн. евро за компенсации.
За да преодолее кризата, авиокомпанията заложи и на силен пиар. В България, където са отменени над 20 полета, тя влага 100 млн. евро за изграждане на своя постоянна база в Бургас, като е закупен и един „Боинг-737". Ще се поддържат полети до 10 нови дестинации. Остава Ryanair да инвестира и в български пилоти – нали недостигът на летци е в основата на проблема
Драгомир Николов

Станете почитател на Класа