„Русгеоком БГ“ няма да осъществява подземна въглищна газификация в Добруджа

Проектът за проучване на залежите в Добруджанското въглищно находище е с научна цел и е приключен преди пет години

 

 

 

 

 

 

Искаме категорично да заявим, че инвестиционното предложение на „Русгеоком БГ“ е за добив на конвенционален природен газ от находище „Спасово“ в блок „Добрич“ и няма нищо общо с подземната въглищна газификация. Компанията има договор с държавата и го изпълнява точка по точка.

 

 

 

 

Публикации в медиите свързват намеренията на компанията да добива природен газ с изследователски проект, проведен преди пет години. В него са участвали експерти от пет европейски страни, а целта му е била единствено да се проучат залежите в Добруджанското въглищно находище в Североизточна България и възможностите за разработване на подземна въглищна газификация у нас.

 

Този чисто научен проект е финансиран по програма на Изследователския фонд за въглища и стомана (RFCS) на Европейската комисия. Програмата по него е осъществена от консорциум от осем партньори - Университетът в Лийдс, Техническият университет в Лисабон, БАН, гръцкият Център за научни изследвания и технологии в Атина, Институтът по геонауки в Потсдам (Германия), българската „Овергаз“, както и две компании с опит в областта на въглищната газификация – немската DMT и британската UCG Engineering.

 

Станете почитател на Класа