Европа рискува за газта

Нарастващото потребление на газ в Европа и отказът на европейските държави да увеличат вноса си от Русия ще доведе до дефицит на енергийната суровина и сериозно поскъпване най-късно след едно десетилетие. Това предупреждава заместник-ръководителят на „Газпром" Александър Медведев пред Ройтерс.
Според него доставките от САЩ и Русия по никакъв начин не могат да запълнят очертаващото се разминаване между потребности и капацитет за доставки при съществуващата инфраструктура.
"Европа тотално сгреши, когато заяви, че няма да се нуждае от допълнително газ и че ако възникнe такава нужда, тя може да бъде задоволена от източници извън Русия", коментира Медведев. "Мнозина сериозни анализатори ще ви покажат модели, демонстриращи, че скоро Европа ще се изправи пред недостиг на газ и, което е още по-лошо, бързо покачване на цените", допълва мениджърът.
От думите му става ясно още, че „Газпром" ще разполага с капацитет едновременно да удовлетворява потребностите и на Европа и на Китай, за където в момента се разработват канали на снабдяване. Европейските лидери обаче трябва сега да заявят ще имат ли нужда от руския газ, или ще разчитат на алтернативни източници.
Агенцията припомня, че в момента доставките на втечнен газ пресищат пазара и това положение ще се запази поне в следващите пет до шест години, а търсенет на газ в момента намалява заради повишената енергийна ефективност.
По този начин думите на директора на „Газпром" звучат повече като стремеж да спечели нови договори за компанията си, освен ако наистина не използва енергийната карта като инструмент за провеждане на външна политика.
По този повод Медведев отвръща: "Що се отнася до призивите да се намали зависимостта от руския газ, трябва ли ние в Русия да говорим за прекалена зависимост от парите, идващи от един континент? За зависимост от долара или еврото? Всичко това всъщност означава, че сме взаимно зависими".
След срива на петрола и наложените санкции срещу Русия, държавата загуби значителна част от валутните си приходи и опитва да пренастрои икономиката си до състояние на самодостатъчност, което е трудна и изискваща време задача. Точно в преходния период, преди да стане ясно дали Русия ще успее в своя експеримент приходите от износ на газ са един от ключовите източници на финансови ресурси.

Станете почитател на Класа