Функцията пред формата

Преди три месеца взехме McLaren 720S и отидохме в Шотландия в компанията на предпочитаните от нас спортни коли на 2017. Карахме го сериозно на писта и не толкова твърдо на мокрите второстепенни пътища, а накрая стана шампион в Скоростната седмица. В нито един момент от тези 5 дни никой, дори номексовият тип, който обожава състезателни обувки и носи името Крис Харис, не предположи, че тази кола се нуждае от повече динамика. На практика няколко екипа, след като си смениха панталоните, предложиха да е по-малко.
И ето ме, стоя пред нещо, което мога да определя като 720S след спонсорирана от правителството допингова програма. Заменило красотата за брутална аеродинамика. Очите ми се въртят, сякаш не знаят върху какво да се спрат и разгледат първо. Така става, когато оставите инженерите, а не дизайнерите да правят колата.
До този момент знаехме само кодовото име на колата - P15. Вторият модел от Ultimate Series, 5 години след появата на P1. Вече има име - McLaren Senna. Смел ход, нали? Сътрудничеството с фамилия Сена е от десетилетия, но решението да използваш името на безспорно най-великия пилот, който светът е виждал, не е лесно. Когато обаче разберете, че племенникът му Бруно Сена участва в развитието, разбирате, че това е най-фокусираната кола за писта, която компанията е правила.
Първото очевидно нещо е, че не е хибрид. Няма акумулаторна батерия или електрически мотори, само доработен 4,0-литров V8 туин-турбо мотор от 720S до 800 к.с. и 800 Нм. Преминават през 7-степенната трансмисия на McLaren с два съединителя. Това са данни, които не впечатляват вече чак толкова в свят, в който има хиперколи с над 1400 к.с. Когато обаче ги комбинирате с фокуса на Senna за ниска маса и притискате, разбирате потенциала.
McLaren твърди, че сухото тегло е 1198 кг. С 85 кг по-малко от 720S въпреки 80 к.с. повече. Това е 560 к.с. на тон за 720S и 668 к.с. на тон за Senna – това е голяма разлика.
Изглежда има много новости под калниците. Специално Pirelli P Zero (или Trofeo без доплащане), първата джанта на McLaren с централна гайка и ново поколение карбон-керамични дискове с име CCM-R. Материалът е четири пъти по-термално ефективен от предходната карбон-керамика. Поради това са по-малки и съответно по-леки. Има и уловка. Всеки диск се нуждае от седем месеца производство.
Също така има най-новото поколение на окачването на McLaren – RaceActive Chassis Control II, което е хидравлично и за сметка на механични стабилизиращи щанги използва свързани амортисьори, които спускат колата с 50 мм по-близо до асфалта в режим Race. А гумите целуват подкалниците.
Шнорхелът на покрива изглежда зъл, но е настроен така, че въздухът, който навлиза и се смесва в тръбите, да се грижи за високите честоти, а ниските нотки се осигуряват от двигателя благодарение на вибриращата нарочно карбонова туба. Вратите, също както 720S, взимат част от покрива. Но за разлика от 720S лостът за отварянето им е над главата. Там е и старт бутонът и селекторът за режим Race. Има и втори стъклен панел в колената ви, през който може да гледате пътя, въпреки че се очаква да се концентрирате в него, но напред. Седалките са два тънки слоя карбон с пяна между тях, има алкантара и кожа. Ако сте надебелял от коледните празници, не се притеснявайте. McLaren ще направи седалка по мярка на всеки един собственик.
Производството на Senna започва от втората половина на 2018, ще бъдат направени само 500 бройки, или със 125 повече от P1, всяка една струва £750 000. И вече е продадена.

Станете почитател на Класа