Газпром преговаря с Нафтогаз

„Газпром" обяви, че през следващите дни ще започне преговори за прекратяване на действащите договори за доставка и транзит на газ с „Нафтогаз".

Руският концерн посочи, че вече е получил потвърждение от украинската компания за готовността ѝ за започване на такива разговори.

„Газпром" по-рано уведоми официално „Нафтогаз", че е поставено начало на процедура по прекратяване на договореностите между тях пред Стокхолмския арбитражен съд. По думите на ръководителя на руската компания Алексей Милер обаче този процес би могъл да отнеме между една и половина и две години.

края на февруари Стокхолмският арбитражен съд нареди на „Газпром" да изплати 2,56 млрд. долара на „Нафтогаз" във връзка със спор по техен транзитен договор. Руският концерн обаче не се съгласи с решението и започна процедура за разтрогване на договорите с украинската компания за доставка и транзит на синьо гориво.

През 2009 г. Русия и Украйна подписаха два газови договора – един за доставки за нуждите на Украйна и втори – за транзит на синьо гориво през украинска територия до Европа. И двете споразумения са със срок на действие до 31 декември 2019 година, припомня Investor.bg.

През лятото на 2014 г. „Газпром" и „Нафтогаз" внесоха насрещни искове по сделката за доставки за Украйна. От 2012 г. украинската копания спря да получава изцяло договорения обем гориво, а от ноември 2015 г. Киев изобщо не купува руски газ, заменяйки го с реверсивни доставки от Европа.

Украйна поиска изменение на условията за цените и изискваната предплата, както и отмяна на клаузата „вземай или плащай". „Газпром" пък настояваше за плащане на задълженията за вече доставен газ и компенсации.

Станете почитател на Класа