Измама за 700 милиона в Силициевата долина

Основателката на US компания, обещала да революционизира кръвните тестове, се съгласи на споразумение, с което да не отиде на съд по обвинения, че с измама събрала $700 млн . финансиране, предаде BBC.

Американската Комисия по ценните книжа и борсите (КЦКБ) заяви, че Елизабет Холмс и фирмата „Теранос" са подвели инвеститорите за технологията, с която разполага фирмата.

В резултат на извънсъдебното споразумение тя ще загуби контрола над компанията и ще плати глоба от $500 000. Представител на КЦКБ нарече станалото „важен урок за Силициевата долина".

„Иноватори, които искат да правят революция и объркват индустрията трябва да кажат на инвеститорите истината за това какво могат да правят технологиите им днес, а не какво се надяват да направят някой ден", заяви Джина Чои, шефка на регионалния офис на КЦКБ в Сан Франциско.

„Теранос" бе основана през 2003 г., като обещаваше устройство за революционен кръвен тест, което използва само капка кръв.

Компанията обаче изпадна в немилост през 2015 г. след съобщения в „Уолстрийт джърнъл", че апаратът има технологични пропуски и е неточен.

След което бяха повдигнати обвинения срещу „Теранос", бившия й президент Рамеш „Съни" Балвани, както и срещу Елизабет Холмс. КЦКБ планира дело и срещу Балвани.

Според регулатора двамата са направили неверни и подвеждащи изявления в презентации пред инвеститори, демонстрации на продукта и интервюта. И с действията си ги подвели, че техният основен продукт – преносим анализатор на кръв, може да прави детайлен анализ, като използва само една капка кръв.

„На практика този анализатор на „Теранос" може да извърши само малък брой тестове, като компанията е осъществявала по-голямата част от тестовете на пациенти с модифицирани, стандартни за индустрията анализатори, произведени от други", посочва КЦКБ.

Станете почитател на Класа