След Фейсбук - и другите

След Фейсбук - и другите
  • Автор:  classa
  • Дата:  
    16.04.2018
  • Сподели:

Скандалът с Cambridge Analytica и личните данни на около 87 млн. потребители на Facebook неизбежно започва да отшумява, но е време за последиците от него, които може да засегнат Twitter, Google и други ИТ гиганти. Именно към тях сега насочва вниманието си американският Конгрес, съобщава онлайн изданието CNET.

Един от логичните въпроси защо само Facebook имаше толкова проблеми, особено при положение, че има и други компании, които събират данни от потребителите. Една от основните причини е, че много трудно може да се засече и открие подобна злоупотреба с данните на потребителите. Това може да остане скрито дори и след проверки.

Конгресът изглежда смята, че е време за промяна на подхода. „Много по-добре е да си проактивен, вместо да те привикат пред Конгреса. Бих препоръчал на компаниите да се свържат с нас, да изградят отношения и да са проактивни за тези проблеми", коментира конгресменът Адам Шиф пред CNET.

„Много от притесненията, които се видяха на изслушванията през седмицата, са свързани с личните данни. Очевидно това е голям проблем и не само Facebook трябва да го адресира, но и Twitter, както и Google и YouTube също", коментира сенатор Марк Уорнер.

Всъщност изпълнителните директори на Google и Twitter бяха поканени на изслушването на Зукъбърг в Конгреса, но не отидоха. И преди те са били канени от Конгреса, но изпращат адвокатите си.

Освен това Конгресът иска и от трите компании подкрепа за нов закон, който ще задължи ИТ фирмите да съобщават колко са получили за онлайн политически реклами, към кого са били насочени. Конгресът иска и ИТ гигантите да участват с предложения за нови закони. Уорнър отново призова и трите компании да дойдат и да работят и с разузнавателните служби по теми, които са свързани с националната сигурност. А това е тема, която никак не се харесва на ИТ гигантите.

Станете почитател на Класа