ФБ ще позволи обжалване на изтрити публикации

ФБ ще позволи обжалване на изтрити публикации
  • Публикация:  classa
  • Дата:  
    25.04.2018
  • Сподели:

Критикуван заради прекомерно усърдие в някои случаи при премахването на снимки, видеоклипове или текстове, които възприема като неприлични или насилствени, социалната мрежа Facebook обеща, че ще бъде възможно за потребителите да „обжалват" тези решения, предаде Франс прес.

„За първи път ние ви даваме правото да обжалвате нашите решения за постовете, така че да поискате второ мнение, ако мислите, че сме допуснали грешка", обяснява пред Франс прес Шиобхан Кумиски, ръководителка на отдела по премахване на постове във „Фейсбук".

Механизмът на обжалването ще бъде задействан през годината и ще засегне на първо време голотата, секса, призивите към омраза или подбуждане на насилие, казва Кумиски.

Досега потребителите можеха да обжалват изтриването на профили или на страници, но не и на отделни постове.

В средата на март Facebook призна, че е допуснал грешка, след като временно цензурира реклама, представяща картината „Свободата води народа" на Йожен Дьолакроа, изобразяваща жена с голи гърди и развято френско знаме. Facebook бе също много критикуван, че е закрил акаунта на потребител, публикувал снимка на картината „Произходът на света" на Гюстав Курбе, на която в близък план се вижда женски полов орган.

Вчера Facebook обяви, че е взел мерки през първото тримесечие на тази година срещу 1,9 милиона публикации, свързани с организациите „Ислямска държава" и „Ал Кайда". В повечето случаи мерките се изразяват в заличаване на съдържанието. Това е с два пъти повече от същия период за миналата година.

Днес Facebook публикува на сайта си правила кои постове са позволени в социалната мрежа и кои не, предаде Ройтерс. Документът с правилата ще внесе яснота по въпросите, пораждащи объркване у потребителите за това кое е позволено и кое не да се публикува в мрежата, каза Моника Бикърт, вицепрезидент на Facebook, отговарящ за продуктовата политика и борбата с тероризма.

Компанията планира и серия от публични форуми през май и април в различни страни, за да провери какви са резултатите от оповестените правила, каза Мери Де Брий, ръководител на отдела на Facebook по политиката на съдържанието.

Станете почитател на Класа