Британският парламент ползва български софтуер

Британският парламент ползва български софтуер
  • Публикация:  classa
  • Дата:  
    28.04.2018
  • Сподели:

Британският парламент е внедрил семантичната графова база GraphDB на Онтотекст АД в своите онлайн публични услуги – legislation.gov.uk и data.gov.uk, съобщиха от българския разработчик.

Първата от тях – legislation.gov.uk – представлява портал за публикуване на оригиналните и променени версии на британските нормативни актове, както и архив на работата на Парламента на Обединеното Кралство.

Втората – data.gov.uk – подпомага потребителите да откриват отворени данни, публикувани от различни държавни и местни институции. На базата на тези данни потребителите могат да правят изследвания на работата на британските власти, да се запознаят по-добре с дейността им, както и да създават собствени приложения и услуги.

Внедряването на българската семантична графова база в онлайн услугите на парламента на Великобритания модернизира възможностите за достъп до законодателната дейност на институцията, както и до различни масиви от отворени данни.

Занапред това ще позволи на заинтересуваните потребители да проследяват в много по-големи детайли работата на парламента и да откриват много по-лесно нужната им информация в интересуващия ги контекст, както и връзки между нея и други данни. Нещо, което в миналото е било много по-трудно, а често резултатите са били прекалено сложно поднесени.

Новите сайтове, работещи с GraphDB, са значително по-гъвкави, интерфейсът им е много по-интуитивен и лесен за използване, както и по-лесен за интегриране с приложения, създадени от трети страни.

Семантичната база GraphDB е сред най-популярните в света и освен от британския парламент се използва и от други британски институции, големи медии, издателства и компании. Неотдавна Онтотекст представи официално версия 8.5 на GraphDB, която въвежда редица подобрения и улеснява още повече работата с големи масиви от данни.

Станете почитател на Класа