Ефектът „Борис Джонсън“ дърпа паунда надолу

Ефектът „Борис Джонсън“ дърпа паунда надолу
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    17.07.2019
  • Сподели:

Перспективата един хардлайнър по темата Brexit в лицето на Борис Джонсън да влезе на „Даунинг Стрийт“ причинява паника на инвеститорите. Паундът се обезцени с 0,8% във вторник до 1,24 долара, най-ниското си ниво за последните 27 месеца. Спрямо еврото британската валута падна до шестмесечно дъно от 1,10 евро, изчислява Ройтерс.

Причината бе засилената риторика по темата Brexit на двамата кандидати за партийното председателство на британските консерватори. В понеделник вечерта Джонсън и неговият конкурент Джереми Хънт поискаха по време на радиото дебат да премахнат напълно т. нар. Backstop за Северна Ирландия от споразумението за излизане от ЕС. Срок за предпазната клауза или едностранна клауза за прекратяване не са достатъчни, потвърдиха и двамата. Един от тях ще бъде обявен за нов лидер на партията и премиер следващата сряда. Всички залози сега са за Джонсън.

 

1q1q1q

 

Това увеличава риска от твърд Brexit на 31 октомври. Защото европейците дадоха ясно да се разбере, че няма да се откажат при никакви обстоятелства от предпазната клауза. Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние повтори това и през миналата седмица на среща с министъра по Brexit Стивън Баркли. Във вторник ирландският финансов министър Паскал Донахю потвърди вярата си в защитната клауза. Тя гарантира откритата граница между Ирландия и Северна Ирландия дори след Brexit. Самият Донахю заяви, че вече очаква Brexit без сделка – за него това е най-вероятният сценарий.

Ако Великобритания и европейците не се договорят, Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври без договор или преходен период. Джонсън категорично изключва допълнителна промяна на датата за Brexit. Великобритания ще се оттегли на 31 октомври, независимо дали това ще стане с или без договор, подчертава той. 

Икономическите последици от твърд Brexit биха били значителни. Икономистите очакват Великобритания да изпадне в рецесия. Последните икономически данни вече са значително по-слаби, отколкото през първото тримесечие. През второто тримесечие икономистите очакват в най-добрия случай нулев растеж. Нищо чудно, че инвеститорите се изнервят.

Несигурността около Brexit отдавна стана основният двигател при цената на паунда. Ако има признаци за споразумение, стерлингът поскъпва. Ако, от друга страна, има изгледи за твърд Brexit, цената пада. През юли паундът вече спадна с повече от два процента спрямо долара - следствие от реториката на предизборната кампания сред торите. 

Тенденцията за поевтиняване на паунда във вторник се влоши, след като Sky News обяви, че Джонсън обмисля суспендиране на британския парламент, за да осигури Brexit на 31 октомври. Няколко депутати обявиха, че ще спрат твърд Brexit - ако е необходимо с вот на недоверие към новото правителство. Този план ще бъде осуетен, ако Парламентът не може да провежда заседания.

Суспендиране на парламента би било крайно средство. Новият премиер ще трябва да включи и кралицата в плановете си. Източници от средите на Джонсън категорично отрекоха да има такъв план. Но Джонсън не го бе изключил в предизборната си кампания като „Ultima Ratio“ (последен коз, б. ред.).

 

 

Бойчо Попов

Станете почитател на Класа