Проф. Вучева: Делът на лошите кредити у нас намалява

Проф. Вучева: Делът на лошите кредити у нас намалява
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    26.08.2019
  • Сподели:

Делът на лошите кредити у нас намалява, а банките ни удовлетворяват всички изисквания на Европейската централна банка. Това каза проф. Христина Вучева в предаването „Тази сутрин” по бТВ Нямаме причини да се безпокоим, че ще настъпи кой знае каква промяна, добави тя. Има хора, които не успяват да се справят със сроковет за погасяване на кредитите, но процентът не е такъв, че да повлияе на банковата система, обясни експертът.

 

 

 

 

 

 

Проф. Вучева смята, че няма нищо притеснително в новите правила за погасяване на задълженията към банките, които влязоха в сила след 30 юни 2019 г. Според тях при забавена вноска автоматично ни вкарват в черен списък и получаване най-висок рисков профил.

Банките нямат изгода да изгонят клиентите си, има си вътрешни правила и разпоредби, водят се и разговори, допълни тя.

Проф. Вучева обясни също, че всякакви методики за погасяването на кредитите са полезни, а включването в черен списък няма да навреди на самия получател.

Освен това тя опроверга слуховете, че се очаква страшна криза в сектора. Институциите имат опит, а обективният анализ показва, че страшна депресия няма да се случи, обясни експертът.

Станете почитател на Класа