Компромисите в образованието да се сведат до минимум

Чувствам се устойчив. Убеден съм, че със средствата, които са ни отпуснати, ще се справим и ни предстои успешна година, заяви вчера пред БНТ образователният министър Сергей Игнатов.
Той уточни още, че парите за просвета през 2011 г. били на почти същото ниво като миналата година.
Изказването на Сергей Игнатов е странно, защото само преди няколко дни стана ясно, че в неговото ведомство не достигат 110 млн. лева. Тъй като министърът обяви това публично, той дори бе разкритикуван от премиера Бойко Борисов, което може да се види в стенограмите на Министерския съвет.
Решимостта на който и да е министър да се справи с наличните си средства по принцип е похвална, но не и когато има отстъпление от позициите. Вярно е, че всички усещаме кризата на гърба си, но има сектори от национално значение, в които компромисите трябва да бъдат сведени до минимум. Едва ли ще се намери човек, който да отрече, че образованието е стратегически приоритет за всяка нация и инвестициите в него винаги се възвръщат. И обратното – най-бедните общества са и най-необразованите.
Самият Сергей Игнатов обича да повтаря, че „образованието ни има нужда от разтърсваща реформа“. Това е вярно, но „разтърсващата“ промяна няма как дойде, когато ректори и директори на училища мислят как да закърпят бюджета за парното, а редовите преподаватели се чудят дали да не сменят професията си.
Министър Игнатов има достатъчно време да убеди в това и премиера, и всичките си колеги в кабинета.

Станете почитател на Класа