Кога децентрализацията ще стане реалност?

Още през юли Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) е депозирало в парламента нов законопроект за местните данъци и такси, но разглеждането на този закон за пореден път се отлага. Това съобщи вчера пред „Класа“изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова. Тя не се нае да прогнозира кога проектът ще влезе в пленарна зала.
Така година преди местните избори и няколко месеца преди старта на новата данъчна кампания общините ще продължат да работят по старому. Въпреки че представителите на централната и местната власт са единодушни, че децентрализацията у нас не търпи отлагане.
Идеите за промени, които да дадат повече финансова свобода на кметовете и да улеснят процедурата за работа с европейските фондове, също са известни отдавна.
Остава само едно – всички добри намерения да се превърнат в реалност. Предстоящото общо събрание на НСОРБ, което по предварителна информация се очаква да бъде уважено от премиера Бойко Борисов и от президента Георги Първанов, може да се превърне в старт за промените.
Общините не са съсловна организация, а дом за всички български граждани и колкото по-бързо децентрализацията започне да работи не само на хартия, толкова по-скоро България ще започне да се радва на силни и привлекателни за живеене региони.

Станете почитател на Класа