Пари за ромите има, няма кой да ги усвои

България използва едва 5% от субсидиите, предоставени от Европейската комисия за интеграция на ромите, обяви еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор в Букурещ, където вчера приключи конференцията на европейско ниво за интеграцията на малцинствата.
Румъния, която обяви, че ще поиска повече пари за тази цел от Европейската комисия след скандала с експулсирането на роми от Франция, е усвоила само 1% от средствата, които й се полагат. Пари има - 17,5 млрд. евро, отпуснати на 12 страни членки, сред които са и България, и Румъния, за интеграцията на ромите от 2007 г. до 2013 г. Няма кой обаче да предложи проекти за използването им. Крайно време е да се стреснем от отчайващата статистика за усвояването на средства по европейските фондове от България, защото ако това не стане, парите за интеграция на ромите също ще бъдат изгубени, както бяха изгубени вече много милиони досега.
Както и по много други въпроси, за интеграцията на ромите също можем да се поучим от европейския опит. В Испания например, в която живее втората по големина ромска общност в ЕС, само 5% от циганите живеят в катуни. Страната харчи близо 36 млн. евро годишно за ромите, като инвестира в област, която най-много би помогнала за интеграцията им – образованието.

Станете почитател на Класа