Кражбите на кабели водят до високо напрежение

Проблемът с кражбите на кабели и шахти у нас продължава да се вихри с пълна сила и да пречи на нормалния ритъм на живот на хората. И независимо дали сутрин ще се събудиш без ток, както стана вчера в част от София, или ще уцелиш с колата някоя шахта без капак, е сигурно, че решението на въпроса не търпи отлагане.
На всички е ясно, че беднотията в някои етнически групи у нас ги кара да крадат, но солените глоби могат да обуздаят тези набези. Трябва да има и промени в законодателство, като идеята на икономическото министерство и екоминистерството изглежда добра. Те предлагат да се затворят пунктовете за вторични суровини по градовете и да останат само в индустриалните зони.
Самите рециклиращи компании също трябва да затегнат мерките за приемане на цветни метали. Освен към природата те имат отговорност и към хората, за да може населението да не стои на тъмно.
Проблемът с кражбите няма да се реши с магическа пръчица, но засилване на контрола може да подобри ситуацията. И така, вместо да се дават пари за подмяна на кабели и шахти, сумите могат да отиват за енергоспестяващи мерки, за намаляване на загубите на вода по мрежата и т.н. А и ядосаните абонати на енергото и ВиК-то ще са по-малко.

Станете почитател на Класа