Болестите нямат лимит

Здравният министър Стефан Константинов вчера трябваше да отговаря пред медиите и дружеството на кардиолозите защо през 2011 г. няма да има модерно животоспасяващо лечение за около 10 000 от онези 12 700 българи, които всяка година получават остър инфаркт.
Отговорът е предварително ясен, защото напоследък е просто универсален – няма пари! Само че д-р Константинов, макар и гинеколог, много добре знае челното място на България в печалната класация на страните с най-много инфаркти и с най-много смъртни случаи от сърдечносъдови заболявания. И освен това, макар и министър, докторът би трябвало да помни, че именно инвазивната хирургия не просто спасява хората с инфаркти, но и ги връща – прави и здрави, на работните им места.
Оправданието с недостига на средства и още по-старото измиване на ръце с делегираните бюджети на болниците сякаш губи тежест в годината, когато по думите на министъра и премиера Борисов здравеопазването ще разполага с повече пари от когато и да било. Нима няма да стигнат само за здраве тези вноски, от които и тази година здравната каса натрупа милиарден излишък? Или всеки българин със сърдечни проблеми трябва да се запише в листата на чакащите пари от някое благотворително шоу?
Всъщност предварително ясно е, че д-р Константинов ще положи всички усилия и ще потуши поредния скандал в здравеопазването. Министърът обаче трябва да знае, че управленското умение се изразява в това, да не се допускат кризи, а не в потушаването им. В противен случай поредната криза ще бъде овладяна с поредната министерска оставка.

Станете почитател на Класа