Проблемът на БАН е и в липсата на партньорство

В Европейската комисия (ЕК) проявяват интерес към казуса с БАН, но все още е рано да изнесем повече информация, съобщи вчера председателят на академията акад. Никола Съботинов (стр. 4).
Той уточни още, че има изготвени три законопроекта за БАН, но зелена светлина е получил този, който изобщо не бил съгласуван с учените.
По всичко личи, че напрежението между научната институция и управляващите ще продължи и през новата година. Явно нито една от двете страни в спора няма намерение първа да зарови томахавката. Резултатът от това вече е виден – 180 учени напуснаха БАН само през ноември, младите специалисти не искат и да чуят за кариера в академията, а достиженията на българската наука се развиват в чужбина.
Спорът между правителството и ръководството на БАН омръзна вече и на медиите, защото в него няма развитие. Истината е, че в този диалог има един-единствен разумен подход. Държавните мъже и академиците трябва да разберат, че е важно българската наука да се развива. А това може да стане само с компромиси и креативни идеи, без натиск и ултиматуми. Всъщност, проблемът на българската наука в момента до голяма степен се дължи именно на липсата на реално партньорство между държавата и учените. Колкото по-бързо БАН и управниците проумеят това, толкова по-скоро академията ще се превърне в институция, с която всички да се гордеем.

Станете почитател на Класа