Пари срещу реформи

За пореден път синдикатът на полицейските служители заяви , че ще иска 50% увеличаване на заплатата на тези служители на реда, чийто живот е изложен на опасност. И сигурно са прави за себе си. Факт е, че българските полицаи посрещнаха това правителство с надеждата, че щом хора от тяхната черга поемат кормилото на властта, ще има разбиране за проблемите им; че от тях ще се изисква, но и ще им се дава за достоен живот; че щом се борят с главата на октопода, няма повече да им се налага да припечелват допълнително като негови пипала.
Оказва се, че разбиране за проблемите им има, но за решаването ще трябва да почакат. Така преминаха един, два, три, четири полицейски протеста, а се задава и пети.
Полицаите сигурно са полудели, ще кажат пуснатите в неплатен отпуск учени от БАН и не само те. После ще припомнят, че МВР е сред малкото институции, чийто бюджет не беше намален с нито лев. И не на последно място, ще попитат къде са реформите в силовото ведомство, където се трудят 40 хиляди чиновници срещу 20 хиляди полицаи на улицата.
Досега вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов говореше за нуждата от почистване на собствената къщичка. Изглежда е дошло това време, защото без реформи няма как да се намерят пари, за да се осигурят на полицаите нови униформи, здрави чепици и достойни заплати.

Станете почитател на Класа