Общинската полиция - стари лица и стари задачи

От понеделник по улиците на София вече патрулират 110 общински полицаи, които в първия си работен ден викаха паяци за неправилно паркираните коли и всяваха уплах в търговците на контрабандни цигари на Женския пазар.
Това би могло да бъде добра новина, ако униформените в града ставаха повече и с присъствието си вдъхваха сигурност в гражданите и респект в криминалния контингент. Но всъщност полицаите в града остават толкова, колкото бяха и досега. Само статутът им става по-неясен, защото хем отново ще са на щат към СДВР, хем ще са на подчинение на кмета на София. Все така ще са въоръжени, но вече няма да имат разследващи функции. И занапред ще виждаме новите-стари полицаи в „паяците“, които кой знае защо предпочитат малолитражки с 10-минутно просрочие на платеното паркиране пред джиповете, задръстили тесните улици. И още – дори мургавите търговци на цигари от Женския пазар да видят нови лица в стари униформи, това няма да промени нито наглостта им, нито добре работещата им система за собствена безопасност.
Какво е новото тогава? Като че ли новина има само в името и в сложната координация на новата структура. И дори няма гаранции, че в най-скоро време новоизлюпените общински полицаи няма да застанат до старите си колеги в поредния протест за здрави чепици и топли униформи...

Станете почитател на Класа