Процедурата по осиновяване на дете трябва да бъде опростена

Българка на 30 години с постоянна работа изостави току-що родени близнаци в Пазарджик. С това опроверга твърдението, че само ромите зарязвали децата си. В същото време кандидат-осиновителка се оплака в предаването „Тази сутрин“ по bTV, че повече от година чака да й бъде предложено момиченце от български произход.
Проблемът с осиновяванията в България продължава да буксува в задънена улица. Не помогнаха дискусиите, не даде очаквания резултат и промяната в Семейния кодекс, която уж облекчи осиновяването. Бездетни семейни двойки и самотни жени напразно чакат с години социалните служби да им посочат годно за осиновяване дете. А социалните домове продължават да се пълнят с невръстни зарязани деца. Около 200 бебета месечно постъпват там, нежелани от майките си. Напразно Европа иска от нас да закриваме институциите, а ние лицемерно лъжем, че го правим. Закриваме едни, откриваме други. Все за изоставени деца.
Изходът? Само един – опростете осиновяването!  Разкрепостете тромавата процедура, през която трябва да преминат кандидат-осиновителите, за да се срещнат със своето бъдещо дете – желано и обичано.  Мястото на децата е в семействата – по възможност български, ако ли не, в чужбина!

Станете почитател на Класа