Чуйте омбудсмана – той е прав

Законодателят трябва да се намеси в защита на хората, защото те постоянно страдат от монополите, настоя вчера омбудсманът на Република България Константин Пенчев. Бившият шеф на ВАС бръкна още по-дълбоко в раната, казвайки на висок глас две „публични“ тайни: мобилните оператори подновяват автоматично договори и ако абонатът иска да се откаже, плаща неустойки, а банките непрекъснато вдигат лихвите по кредитите и взимат 6 лева за превод от 5 лева.
Общественият защитник ясно дефинира влачени от години проблеми и предлага те да се решат законодателно. Въпреки гръмовните успехи на българката Меглена Кунева като еврокомисар по защита на потребителите у нас на тях се гледа по друг начин – от топлофикациите примерно, които ни вменяват абсурдна колективна отговорност и доживотно „партньорство“. Или в най-добрия случай потребителите са безправни същества, които трябва да чакат по 3-4 месеца фактурата от мобилния оператор, но нямат право на неустойка за лошото качество на разговорите или бавния интернет.
В Европейския съюз защитата на потребителите е не само държавна политика в отделните страни, но и общностен приоритет, защитаван от специален еврокомисар. У нас досега държавата сякаш по навик заставаше на страната на монополите. Видимо нещата се променят и оттук нататък българите ще могат да разчитат на своя омбудсман повече.

Станете почитател на Класа