И преброяването тръгна с хаос

НСИ отчете успех в старта на преброяването на населението в интернет, въпреки че стотици граждани се оплакаха в глобалната мрежа, че не са успели да се регистрират, че сайтът на националната статистика е блокирал или че чакат с часове за парола.
Така въпреки мащабната информационна кампания за електронното преброяване у нас процесът тръгна типично по български – с хаос.
„Хубавото“ в цялата работа е, че българинът вече свикна подобни масови мероприятия да тръгват с фалстарт. След като сайтът за записване на малчуганите в детските градини в София „гърмя“ няколко пъти, след истеричните опашки за нови документи пред МВР и КАТ, българският гражданин вече придоби имунитет срещу подобни грешки на администрацията.
Лошото е, че всеки път отговорните институции се измъкват с обяснението, че никой няма вина и че причината за поредния хаос в системата е само големият наплив от хора. В краен случай дежурният грешник се оказва някоя външна фирма, която е поела ангажимента за поддръжката на съответния софтуер.
Истината е, че дали става дума за преброяване в интернет, или по класическия начин – от врата на врата, по отношение на организацията има още какво да се желае. НСИ е една от най-старите и уважавани институции у нас и ще се справи успешно с националното преброяване само ако покрай успехите отчита и грешките си. Само така има шанс те да се поправят.

Станете почитател на Класа