Децата с диабет заслужават по-добър шанс за лечение

Националната пациентска организация на болните от диабет деца обяви, че ще съди здравната каса заради завишените критерии, които са поставени за изписване на аналогов инсулин. Така за пореден път стана ясно, че нещо в диалога на държавните институции куца - както помежду им, така и с гражданите.
Това положение определено не е нормално, да не кажем опасно за здравето. Логично е да се мисли, че когато НЗОК е обещала на болните от диабет деца да бъдат лекувани с аналогов инсулин, който е по-добрият от човешкия, ще следва думите си. И няма да се отмята, както е направила в случая.
Пациентската организация е права да негодува от факта, че чиновници първо обещават по-добър шанс на децата им, а после се отмятат от думите си. При всички случаи подобно поведение е укоримо.
Не е нормално и това, че у нас се завишават критериите за получаване на този вид инсулин. При положение че за средно ниво в световен мащаб 6, 5, 7 тук е над 9!
Очевидно е желанието за икономии, но никой не казва, че в резултат на тази спестовност децата, които не са лекувани адекватно и по възможно най-добрия начин, след време получават усложнения, които ще изискват по-скъпи медикаменти. И за това ще плаща държавата, т.е. всички ние.

Станете почитател на Класа