Трябва да се инвестира в учителите

Учителят е най-ценният елемент в образователния процес, в който непрекъснато трябва да се инвестира. Това споделя в интервю за „Класа“ шефка в испанското министерство на образованието. Оказва се, че в условията на криза испанците правят дори невъзможното, за да запазят моралния и материалния статус на своите учители. Нещо повече - дават рамо и на учители чужденци, които преподават по света езика на Сервантес. PR и пропаганда, ще кажат някои. И така да е, полезно е и за учителската гилдия, и за подрастващите. Какво по-добро за младия човек от шанса да бъде обучаван и напътстван от интелигентен, подготвен и сърцат учител! Какво по-добро и за самия учител от възможността да се чувства оценен и уважаван, като получава адекватно възнаграждение за труда си!
За жалост у нас се случва точно обратното. Българският учител е натикан в калта – нарочват го за некомпетентен, дават му заплата колкото да не умре от глад. А имиджът му пред учениците е почти нулев. Затова и родното школо от място за наука, култура и примерно поведение напоследък се е превърнало
в чалга средище. Затова и читавите млади българи категорично стягат куфарите за чуждите университети.
Дано дойде време да си оценим по заслуги учителите, а след това и да изискваме повече от тях! Иначе тежко й на държавата.

Станете почитател на Класа